Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността

Нов метод открива Синдрома на Даун още по време на бременността
Синдромът на Даун или Тризомия 21 е вид генна мутация при хората. Заедно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, което може да доведе до умствена изостаналост. Снимка: Архив
A A+ A++ A

Учени откриха нов метод, който открива с близо 100 % точност наличието на Синдром на Даун в майчината кръв.

Т. нар. Прена тест (PrenaTest) е първият по рода си европейски неинвазивен генетичен молекулярен кръвен тес, който може да открие Синдрома на Даун в кръвта на бременната жена, предаде Дарик.

Методът е много успешен в Германия, Австрия, Швейцария и Лихтенщайн, като вече е достъпно в някои от водещи гинекологични клиники и кабинети по пренатална диагностика в България, Украйна, Русия и Турция.

Д-р Ралица Сенкова, която е акушер-гинеколог в една от водещите инвитро клиники в България, обясни, че тестът представлява взимане на венозна кръв от майката и чрез получаването на фетална ДНК може да се установи дали има някакви малформации или увреждания на плода.

По думите на Сенкова в световен мащаб тенденцията е жените да забременяват в по-късна възраст (често над 35 години), това носи своите негативи, тъй като генетичният материал търпи известни промени и се увеличава рискът от малформации на плода.

Лекарят обясни, че Прена тестът се извършва през ранен срок от бременността, след 12-та седмица, когато мерките могат да бъдат взети на по-ранен етап и с по-малки рискове за здравето на жената.

След като изследването бива назначени от лекар, взетата кръв се съхранява в специални епроветки и още в същия ден се изпраща по куриер в Германия, за да може в рамките на един ден да достигне до лабораторията, в която се извършва тестът.

В момента в Германия се намира единствената лицензирана лаборатория според европейските стандарти, където резултатите се обработват и се връщат в рамките на 10 дни при специалиста за разчитането им, като обикновено то се извършва от консултанта-генетик.

Приблизително на 70 000 бременности за една година, около 1800-2000 се насочват към извършването на амниоцентеза. При 1% риск от усложнения от тази амниоцентеза, има риск да се загубят около 20 бебета, които не са увредени, добави Сенкова.

#синдром на Даун #бременност #излседвания #метод #гинеколог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници