Разнообразие от налични методи за контрацепция: Знаете ли всички от тях?

Разнообразие от налични методи за контрацепция: Знаете ли всички от тях?

canva

A A+ A++ A

Бременността е сериозна отговорност и важно решение, което засяга живота на много хора. За да избегнат нежелана бременност, хората често разчитат на различни методи за контрацепция. Освен традиционните начини като презервативи и хапчета, има множество други опции, достъпни за тези, които търсят защита срещу бременност. Тази статия ще обсъди различните видове контрацепция, включително вътрематочни устройства (IUD), вагинални пръстени, трансдермални пластири, прогестеронови инжекции, контрацептивни импланти, спешна контрацепция, диафрагми и цервикални капачки, спермициди и естествени методи.

Презервативи

Един от най-широко използваните методи за контрацепция са презервативите. Те са бариерен метод, който предотвратява навлизането на сперма в тялото на жената, като по този начин намалява риска от бременност и ППИ. Презервативите могат да бъдат направени от латекс или нелатексирани материали и обикновено се използват по време на полов акт за осигуряване на защита срещу нежелана бременност и предаване на болести, предавани по полов път.

Противозачатъчни хапчета

Друг популярен метод за контрацепция са противозачатъчните хапчета. Тези хормонални лекарства се приемат перорално от жените и работят чрез предотвратяване на овулацията и дезинхибиране на сперматозоидите, като по този начин намаляват шансовете за забременяване. Предлагат се различни видове противозачатъчни хапчета, включително комбинирани хапчета, съдържащи естроген и прогестин, и мини-хапчета, съдържащи само прогестин. Тези хапчета трябва да се приемат редовно, за да се осигури максимална ефективност.

Има няколко други метода за контрацепция освен презервативите и хапчетата. Те включват:

Вътрематочни устройства (IUD): Малък, Т-образен пластмасов или меден инструмент, който се поставя в матката, за да предотврати оплождането на яйцеклетката. Има два основни типа IUD: хормонални и нехормонални.

Вагинални пръстени: Пластмасови пръстени, които освобождават хормони, за да предотвратят овулацията и да дезинхибират сперматозоидите. Поставят се във вагината и трябва да се сменят веднъж месечно.

Трансдермални пластири: Лепенки, които се поставят върху кожата и отделят хормони, за да предотвратят овулация и да дезинхибират сперматозоидите. Те обикновено се сменят веднъж седмично.

Прогестеронови инжекции: Инжекция с прогестерон, която се прилага на всеки 8-12 седмици за предотвратяване на бременност.

Контрацептивни импланти: Малка, подкожна пръчка, която бавно отделя прогестерон в продължение на три години, за да предотврати бременността.

Спешна контрацепция: Хапче, което може да се приема до пет дни след незащитен секс или неуспешно използване на друг метод за контрацепция, за да се предотврати бременност.

Диафрагми и цервикални капачки: Бариерен метод, който включва поставяне на гумена чаша или капачка над шийката на матката преди полов акт, за да се блокира пътят на спермата към матката.

Спермициди: Химикали, които убиват или възпрепятстват движението на сперматозоидите. Те могат да бъдат използвани самостоятелно или с други методи за контрацепция като диафрагми или капсули.

Естествени методи: Някои хора избират да използват естествени методи за контрол на раждаемостта, като проследяване на плодовитостта и избягване на сексуален контакт по време на фертилните периоди.

Безплодие: Това не е метод за контрацепция, но включва премахване на репродуктивните органи на жената, така че тя вече не може да забременее. Обикновено се извършва при жени с определени медицински състояния или по желание.

#бременност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници