БСП: Изборът на главен прокурор не беше избор

БСП: Изборът на главен прокурор не беше избор
Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор по същество не беше избор, заяви депутататът от БСП Михаил Миков, който изрази оценката на левицата за процедурата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор по същество не беше избор, заяви депутататът от БСП Михаил Миков, който изрази оценката на левицата за процедурата.

„Оттук насетне отговорността за т. нар. избор на главен прокурор е при държавния глава и ЕК би трябвало да вземе отношение по това поредно доказателство за нарушение разделението на властите“, подчерта народният представител, цитиран от БГНЕС.

Според левицата процедурата по избора на главен прокурор е била по-скоро привидна и предрешена, а по същество - определена от политическа партия ГЕРБ.

„Управляващата партия ГЕРБ даде още едно доказателство за нарушаване на разделението на властите у нас“, продължи депутатът.

„Т. нар. избор на главен прокурор премина при една ад хок създадена процедура, която не даде условия за състезателност, за проверимост. А в края на краищата всички станахме свидетели как министърът на правосъдието набързо разтури заседанието, без да бъде довършен изборът във ВСС“, коментира още Михаил Миков.

Той подчерта, че ще се въздържи от оценка на качествата на отделните кандидати, за да се съсредоточи върху критиката към процедурата, която в основата си е била в полза на позицията на ГЕРБ.

„Това, което стана в четвъртък във Висшия съдебен съвет (ВСС), за пореден път потвърждава трайната тенденция за липса на разделение на властите, този ВСС, формиран с изключителния политически натиск на управляващата партия ГЕРБ, създаде доказателство за още едно нарушение на разделението на властите“, заяви Михаил Миков.

Председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, сочен предварително за фаворит на изпълнителната власт, бе избран за главен прокурор с гласовете на 18 от членовете на ВСС.

Подкрепата от такова мнозинство означава, че той е бил подкрепен от четирима магистрати, подкрепили номинациите на другите двама кандидати за поста – Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Изборът на електронно гласуване вместо интегрална бюлетина пък обезсмисли вота за конкурентите на Сотир Цацаров, за когото ВСС гласува първо, според реда на внасянето на кандидатурите.

#БСП #Михаил Миков #депутат от БСП #Сотир Цацаров #главен прокурор #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници