Заради Цацаров Хелзинкският комитет излезе от Гражданския съвет към ВСС

Заради Цацаров Хелзинкският комитет излезе от Гражданския съвет към ВСС
Сотир Цацаров бе избран за главен прокурор с гласовете на 18 членове на ВСС. Тъй като събра необходимото мнозинство, гласуването за другите двама кандидати – Галина Тонева и Борислав Сарафов, се обезсмисли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският хелзинкски комитет оттегля членството си в Гражданския съвет към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава организацията в отворено писмо.

„С избора на главен прокурор вчера, 20 декември, мнозинството във ВСС доказа, че няма никакво намерение да се вслушва в гражданското общество – напротив, игнорира го безогледно“, аргументират се от БХК.

В писмото се подчертава, че от месеци „критични журналисти, застъпници в обществен интерес и правозащитници“ критикуват както процедурата за избор на главен прокурор, така и номинацията на избрания Сотир Цацаров.

„В обществената среда се генерира подреден, консистентен дискурс от доводи за пороците и рисковете на тази незаконосъобразна процедура, която ВСС прие, в явна пряка връзка с номинацията на Цацаров - минути преди да бъде номиниран той, за да се възползва от статуса на „първи“, който елиминира другите кандидати, без избор“, подчертават от Българския хелзинкски комитет.

Според неправителствената организация с този свой ход ВСС е доказал, че действа „в огромен ущърб на държавността и обществения интерес, в угода на властови лобита, чиито интереси нямат нищо общо със законността“.

„Употребата на обществените организации чрез поддържане на фасаден и кух „граждански съвет“ за легитимиране на произволната, подмолна дейност на ВСС не е нещо, в което БХК ще участва“, категорични са от комитета.

Българският хелзинкски комитет призовава институциите, които имат правомощия по избора на главен прокурор оттук насетне, да преценят внимателно риска от дискредитиране на държавата.

„Нека гласът на гражданското общество да не е глас в пустиня, за да не се превърне в пустиня всичко останало тук“, завършва отвореното писмо до ВСС.

#Български хелзинкски комитет #БХК #Сотир Цацаров #главен прокурор #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници