Балотаж за кмет в 172 общини

A A+ A++ A

Общините, в които ще се проведе балотаж за местния вот на 30 октомври, са 172.

В останалите 92 общини избори за кмет няма да има в неделя, тъй като там местната власт е избрана още на първия тур на 23 октомври, предаде БГНЕС.

В неделя ГЕРБ ще се изправи срещу БСП в 59 общини, а срещу ДПС – в 9. БСП и ДПС ще се срещнат на балотажа в три общини – Тервел, Ситово и Айтос.

РЗС и ГЕРБ ще оспорват кметския пост в три населени места – Ракитово, Калояново и Бойчиновци.

СДС нямат нито един балотаж самостоятелно, а Синята коалиция има само два балотажа в национален мащаб. В останалите са в широк коалиционен формат, в който влизат ОДС, ВМРО–БНД, ВМРО–НИЕ, Социалдемократи, ДПС, НДСВ и други местни партии.

Нито един общински кмет от „Атака“ не е избран на първи тур в цялата страна, а партията ще има само един балотаж – в община Кресна.

На практика партията на Волен Сидеров може да се окаже без нито един свой представител в Националното сдружение на общините.

В останалите общини балотажите са предимно между ГЕРБ и ляво-десни корпоративни или местни политически формирования.

Окончателните резултати за мандатите на общинските съвети все още не са обявени официално от ЦИК.

Равносметката на парламентарните партии по брой самостоятелно избрани общински съветници обаче изглежда по следния начин:

ГЕРБ е първа политическа сила, следвана от БСП и ДПС на трето място. Четвърта поред е РЗС. Останалите общински съветници са избрани от многопартийни коалиции и е трудно установимо кой на коя политическа сила принадлежи.

#балотаж #избори #избори 2011 #ГЕРБ #Атака #БСП #ДПС #РЗС #СДС #Синята коалиция #местни избори #общински съветници #общински съвет #ЦИК #ОИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници