Цацаров прочел делото за клевета срещу Цветанов, преди да бъде определен съдия

Цацаров прочел делото за клевета срещу Цветанов, преди да бъде определен съдия
Прочел съм делото, преди да е разпределено на съдия-докладчик, обясни Сотир Цацаров в отговор на въпрос на члена на ВСС Калин Калпакчиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сотир Цацаров прочел делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от бившия вече председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, преди да бъде разпределено към съдия.

Това призна самият председател на Пловдивския окръжен съд и кандидат за главен прокурор по време на изслушването си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, предаде БГНЕС.

През октомври вътрешният министър Цветан Цветанов беше оправдан от Пловдивския районен съд по това дело.

„Прочел съм делото, преди да е разпределено на съдия-докладчик," обясни Сотир Цацаров в отговор на въпрос на члена на ВСС Калин Калпакчиев. Съдията обясни това с огромния интерес и от медиите към делото.

„Прочитането е било преди да бъде определен съдия-докладчик, после той е работил повече от самостоятелно," обясни Сотир Цацаров, който вече получи положителни оценки като магистрат и от премиера, и от вътрешния министър.

В отговор на въпрос на председателя на ВКС проф. Лазар Груев кандидатът посочи, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт и тя трябва да продължи да бъде част от нея.

Сотир Цацаров изрази съжаление, че е виждал балкански страни, в които прокурорите са назначавани от парламента или министерски съвет на съответната страна и каза, че това е довело до безкрайно негативния ефект от тези практики.

Преди това призна, че е бил награден с огнестрелно оръжие от МВР. Това се случило през 2004 г. и му е дадено от тогавашния вътрешен министър Георги Петканов.

Кандидатът за главен прокурор обясни, че причината за това е, че окръжните съдилища във Варна и Пловдив осъществили електронна връзка с полицията.

Сотир Цацаров призна също, че не е допустимо магистрат да получава такава награда освен ако тя не е свързана с резултат от конкретно дело. Той подчерта обаче, че няма основание да се срамува от нея, защото е за организацията на работата.

Изслушването на Сотир Цацаров продължи около два часа и половина. Преди него около два часа пред ВСС говори Борислав Сарафов, а Галина Тонева – около 3 часа.

#Сотир Цацаров #главен прокурор #ВСС #Висш съдебен съвет #Галина Тонева #Борислав Сарафов #Калин Калпакчиев #Лазар Груев #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Мирослава Тодорова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници