ЕК следи отблизо избора на главен прокурор в България

ЕК следи отблизо избора на главен прокурор в България
Говорителят на ЕК Марк Грей определи като ключови параметри спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота. Снимка: euinside.eu
A A+ A++ A

Европейската комисия ще проследи много отблизо избора на нов главен прокурор, припомни говорителят Марк Грей.

Той определи като ключови параметри спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота, предаде БНР.

„Гласуването трябва да е тайно - това е очевидно. В същото време обаче Европейската комисия не може да управлява този процес и да се намесва в процеса на гласуване на Висшия съдебен съвет. Ние ще следим в детайли това, което ще се случи, и в началото на следващата година ще го включим в общия си доклад до Съвета за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка“, заяви Марк Грей.

Той отбеляза, че за ЕК остава важно изборите и назначенията в съдебната система - на главен прокурор, както и на съдии в Конституционния съд, да бъдат по прозрачна и открита процедура, с най-добрите възможни кандидати, които отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност.

Марк Грей съобщи, че неправителствени организации в България са изразили тревога по въпроса за осигуряването на тайната при избора на новия български главен прокурор.

Попитан дали страната може да очаква извънреден доклад по механизма за сътрудничество и оценка преди края на идната година, той заяви, че „всичко е възможно, но засега намеренията на комисията са доклад да има едва в края на 2013 г.“.

Освен това Европейската комисия ще подготви неформален доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи. Той ще бъде предоставен само на Европейския съвет в началото на следващата година.

Във вторник, два дни преди избора на главен прокурор, ВСС отказа да промени спорните правила за вота и в четвъртък членовете на съвета ще гласуват електронно.

#ЕК #Марк Грей #главен прокурор #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници