ЕК одобри схеми за обновяване на градската среда в България и Гърция

ЕК одобри схеми за обновяване на градската среда в България и Гърция
Брюксел установи, че схемите са съобразени с правилата на ЕС за държавната помощ, с които се разреши подкрепата за развитието на определени икономически региони. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия одобри схеми за подпомагане на проекти за обновяване на градската среда в България и Гърция.

Проектите ще се осъществяват чрез инициативата „Съвместна европейска подкрепа за устойчиви инвестиции в градските райони“ (JESSICA), предаде пресслужбата на ЕК.

JESSICA е финансов инструмент, създаден от комисията в сътрудничество с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Неговата цел е да подкрепя, съвместно с частни инвеститори, проекти за обновяване на градската среда, които не биха се осъществили благодарение единствено на пазарните сили.

Брюксел установи, че схемите са съобразени с правилата на ЕС за държавната помощ, с които се разреши подкрепата за развитието на определени икономически региони.

ЕК установи, че тези схеми са насочени към преодоляването на пазарната неефективност, засягаща проектите за обновяване на градската среда, без неоправдано да нарушават конкуренцията на единния пазар.

Холдинговият фонд JESSICA за България разполага с бюджет от 33 млн. евро до 31 декември 2015 г., осигурени отчасти от структурните фондове на ЕС и отчасти с национални публични средства.

Два фонда ще предоставят заеми, гаранции и капитал на проекти за градско развитие при условия, по-изгодни от пазарните.

Фондът за Гърция разполага с бюджет от 258 милиона евро до 31 декември 2015 г.

ЕК потвърди, че двете схеми са съобразени с разпоредбите на ЕС и се разреши държавната помощ за развитието на някои икономически региони, при условие че тя не се отразява неблагоприятно на търговията между страни.

Всеки проект трябва да има бизнес план, за да се гарантира връщането на публичната инвестиция. Професионални и независими управители на фондове ще гарантират, че се вземат разумни инвестиционни решения, и ще осигуряват финансовата стабилност на фондовете на основата на одобрена инвестиционна стратегия.

Освен това частните инвеститори ще финансират дял от разходите за всеки проект от най-малко 30% в Гърция и най-малко 50% в България.

#JESSICA #ЕК #градска среда #ЕС #България #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници