Гърция подкрепи България за Шенген

Гърция подкрепи България за Шенген
В Атина се проведе второто съвместно заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция. Снимка: Министерски съвет
A A+ A++ A

Повторихме неотклонната гръцка позиция за включване на България в Шенгенското пространство, заяви министър-председателят на Гърция Андонис Самарас.

По-рано в Атина се проведе второто съвместно заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция.

Бойко Борисов и Андонис Самарас потвърдиха и общата си позиция за присъединяването на Западните Балкани към ЕС и НАТО, информира БГНЕС.

„Ние винаги сме били абсолютно „за" присъединяването на всички държави от Балканите в ЕС и НАТО, защото само тогава ще има мир, интеграция и сътрудничество", каза Борисов.

Българският премиер беше категоричен, че както България и Гърция стриктно спазват добросъседските отношения, и разрешават с диалог проблемите, така и останалите страни от Балканите трябва да го направят, за да бъдат приети в ЕС и НАТО.

„Колкото по-бързо страните от Балканите влязат в ЕС и НАТО, толкова по-добре ще бъде за мира и просперитета на региона", смята Борисов.

Самарас пък коментира, че за първи път зачитането на правилата за добросъседство се поставят като предпоставка за присъединяването и че изпълнението на тези правила ще бъде наблюдавано.

„Както отбеляза г-н Борисов, във времена на криза и трудности за всички, изкуственото изостряне на нещата не води до никъде", каза Самарас.

Той допълни, че стратегическите отношения между България и Гърция могат да доведат до повишаване на благосъстоянието на двете страни и тяхното влияние по отношение на сигурността в целия регион.

Правителствата на България и Гърция взеха решение, че граничният пункт „Маказа“ ще бъде открит през март.

По думите на Самарас новият граничен пункт ще бъде модерен и ще позволява още по-голямо развитие на туризма и търговията между двете държави.

Освен реализацията на съвместните инфраструктурни проекти, по време на разговорите си двамата премиери обсъдиха и предстоящите енергийни проекти между България и Гърция.

През март месец ще започне и изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

Борисов коментира, че с реализацията на този проект, с подписания преди дни Меморандум за междусистемната връзка със Сърбия и с газовата връзка България-Румъния ще се изпълни реалната диверсификация и освобождаване от зависимостта на страната при доставките на газ.

Към това премиерът добави, че и с находищата в страната ще има възможност да подпомогне своите икономики, да изнася и продава газ.

България и Гърция подписаха редица споразумения за повишаване на сътрудничеството в областта на външните работи, имиграционния контрол, телекомуникациите, селското стопанство, образованието и спорта.

По време на посещението си в Атина Борисов се срещна и с президента на Гърция Каролос Папуляс, с когото също бяха обсъдени теми от общ интерес за двете държави.

#Шенген #Бойко Борисов #министър-председател #министър-председател на Гърция #правитеслтва #заседание #граничен пункт #Андонис Самарас #интеграция #Западни Балкани #ЕС #Европейски съюз #„Маказа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници