Борисов: Добросъседството на Македония е важно за влизането й в ЕС

Борисов: Добросъседството на Македония е важно за влизането й в ЕС
Премиерът заяви, че външната политика на България, а и неговата лична позиция са, че колкото по-бързо държавите от Балканите влязат в ЕС и НАТО, толкова това ще е по-добре за мира и просперитета на целия регион. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Точката за добросъседство е много важна, категоричен беше премиерът Бойко Борисов  по повод евроинтеграцията на Македония и останалите страни от Западните Балкани.

По-рано в понеделник правителствата на България и Гърция проведоха изнесено общо заседание, след което Борисов имаше пресконференция заедно с гръцкия си колега Андонис Самарас, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Борисов припомни, че България е една от държавите, които най-много са подкрепяли почти всички държави на Балканите за присъединяването им към ЕС.

Той заяви, че външната политика на България, а и неговата лична позиция са, че колкото по-бързо държавите от Балканите влязат в ЕС и НАТО, толкова това ще е по-добре за мира и просперитета на целия регион.

„Между България и Хърватия и Словения сега стои Сърбия, която не е в ЕС, не е естествено да е така. Косово стои като черна дупка на Балканите – не е естествено да е така“, коментира българският премиер.

Според него колкото по-бързо бъдат преодолени тези процеси, толкова по-добре.

„Затова, когато трябваше да се решава – за безвизовото пътуване на хората от Западните Балкани, България и Гърция, мисля, че бяха от тези, които най-много ги подкрепихме – и Черна гора, и всички“, добави Борисов.

По думите на Борисов толерантността и  добросъседството на България имат своите граници, като даде за пример, че страната е спасила най-много евреи по време на фашисткия режим - над 50 000.

„Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300–400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора“, коментира Борисов.

Малко преди това стана ясно, че граничният пункт „Маказа“ ще бъде открит през март, като тогава се очаква да започне и изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция.

#Западни Балкани #Македония #„Маказа" #Европейски съюз #ЕС #Западни Балкани #интеграция #Андонис Самарас #граничен пункт #заседание #правителства #министър-председател на Гърция #министър-председател #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници