Социалистите на Чавес с убедителна победа на местните избори във Венецуела

Социалистите на Чавес с убедителна победа на местните избори във Венецуела
17,4 млн. граждани имаха право на глас в най-мащабните избори във Венецуела. Според анализатори вотът е ключов за съдбата на опозицията начело с Енрике Каприлес и за чавизма и неговите поддръжници. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Обединената социалистическа партия на президента Уго Чавес спечели убедително местните избори във Венецуела в неделя.

Социалистите превзеха поне 4 нови щата, сред които и северозападния Сулия, който е най-богатият и най-населеният в страната, съобщи Централната избирателна комисия, цитирана от АФП и БГНЕС.

Кандидатите на социалистите спечелиха в 19 щата, докато опозицията взе едва два. Остават неизвестни още резултатите от два други от общо 23-те щата във Венецуела.

В същото време вниманието на страната е приковано към възстановяването на президента Уго Чавес. Във вторник той претърпя четвърта операция в Куба, където се лекува от рак.

По време на местните избори държавният глава възобнови работата си от болницата, съобщи неговият министър на науката и технологиите Хорхе Ареаса в Хавана.

„От петък лидерът започна да говори с нас, за да дава указания за това какво трябва да се направи за нашата страна“, каза Ареаса по време на телефонно интервю за телевизионния канал VTV.

На най-мащабните местни избори във Венецуела гражданите избираха губернаторите на 23 щата, както и 229 депутати на местните законодателни органи.

В избирателните списъци на страната са записани 17,4 млн. имащи право на глас граждани. Тези от тях, които имат намерение да се възползват от него, могат да го направят в една от 12 700 избирателни секции.

Според местните коментатори вотът в голяма степен ще определи по-нататъшната съдба на водача на опозицията Енрике Каприлес, както и на „чавизма“ и неговите следовници.

Каприлес, който през октомври получи с 10% по-малко гласове от президента, е кандидат за губернаторския пост в един от най-големите щати – Миранда. Той взе поста с убедителна преднина пред съперника си от управляващата партия – бившия вицепрезидент на страната Елиас Хауа.

За спокойното протичане на изборите са мобилизирани 114 000 служители на полицията и армията.

От петък сухопътните граници на Венецуела с Бразилия и Колумбия са затворени, а до понеделник е забранена продажбата на алкохол и фойерверки. Също така е наложено ограничение върху движението на камиони с изключение на тези, които превозват хранителни продукти, строителни материали и гориво.

#Венецуела #местни избори #Уго Чавес #президент на Венецуела #Енрике Каприлес #Куба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници