34 млрд. евро отпусна еврозоната на Гърция

34 млрд. евро отпусна еврозоната на Гърция
Международният валутен фонд (МВФ) и еврозоната се съгласиха да отпуснат на Гърция спасителни заеми от 43.7 млрд. евро на четири вноски, за да помогнат на страната да избегне фалита. Снимка: AFP/Getty Images
A A+ A++ A

На Гърция ще бъдат отпуснати 34 млрд. евро от спасителната помощ за страната, която беше замразена от месеци заради опасения относно забавените икономически реформи, решиха финансовите министри на страните от еврозоната.

„Срещата приключи. Отпускането на финансовата помощ беше прието“, заяви говорител на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от АФП и БГНЕС.

Международният валутен фонд (МВФ) и еврозоната се съгласиха да отпуснат на Гърция спасителни заеми от 43.7 млрд. евро на четири вноски, за да помогнат на страната да избегне фалита, но при условие че Атина започне изкупуване на дълга си.

Част от парите – около 34 млрд. евро, са спешно необходими за рекапитализирането на гръцките банки, които участваха в предишна операция за намаляване на друга част от дълга на страната през пролетта.

В сряда Германия и Франция обявиха, че изкупуването на дълга от Гърция е преминало критичен тест, като посочиха, че то е било задоволително, въпреки че ще струва повече от очакваното.

Гръцката агенция за управление на дълга съобщи, че е привлякла оферти на стойност 31.9 млрд. евро (41.2 милиарда долара) въз основа на схемата.

#Гърция #еврозона #България #Еврогрупата #Жан-Клод Юнкер #Международният валутен фонд #МВФ #Атина #Германия #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници