ВСС отложи обсъждането на правилата за избор на главен прокурор за вторник

A A+ A++ A

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи обсъждането на спорните процедурни правила за избор на главен прокурор за следващия вторник.

Предложението за промяна в правилата за избор на главен прокурор бе внесено като допълнителна точка в дневния ред на заседанието в четвъртък от Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Председателят на правната комисия към ВСС Юлиана Колева обаче поиска обсъждането да отпадне от заседанието с мотива, че значителна част от магистратите отсъства в момента, предаде БГНЕС.

Така обсъждането на новите правила за избор на главен прокурор ще се състои два дни преди самия избор.

По думите на Колева е некоректно да се правят изменения на правилата в отсъствието на толкова много членове от ВСС.

Камен Иванов пък заяви, че само четирима членове на ВСС липсват и Съветът е в законен състав и има кворум на заседанието.

Калпакчиев също не се съгласи с Колева и посочи, че са се появили съмнения относно техническите параметри и възможността на системата, с която разполага ВСС.

„Не трябва да си затварят очите за тези съмнения“, каза Калпакчиев.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев настоя да бъде насрочени извънредно заседание, ако правилата не бъдат осбъдени в четвъртък.

И според него „процедурните правила очевидно трябва да бъдат разгледани, преди да се пристъпи към избор на главен прокурор“.

След като обсъждането на изборните правила беше отложено, Груев попита реторично, какво ще се случи, ако във вторник отсъстват той, Камен Иванов и Калин Калпакчиев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници