Парти, протест и правителство в Пловдив

Парти, протест и правителство в Пловдив
Вероятно редовното заседание на правителството тази сряда ще протече доста нетрадиционно, защото трима министри имат рожден ден, а в същото време пред сградата ще протестират граждани. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет ще проведе изнесено заседание в Пловдив в сряда, 14 декември.

Министрите ще заседават в сградата на областната администрация, където по това време ще има протест срещу промените в пенсионната система.

Заседанието ще се проведе в две части, съобщи агенция „Фокус“.

В първата ще се разглеждат проектите на нормативни актове според предварителния дневен ред.

Във втората част правителството ще обсъди заедно с кметовете от 18-те общини в областта теми от регионален характер и възможностите за по-добро сътрудничество между централната изпълнителна власт и местните органи на самоуправление.

Министрите ще разгледат годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието. Износът на селскостопански стоки през 2010 г. значително е превишавал вноса.

В резултат традиционно положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната нараства близо два пъти и половина спрямо предходната година до 939,5 млн. щ. долара.

Стойността на брутната продукция от отрасъл „Селско стопанство“ за 2010 г. по текущи цени на производител възлиза на 7,64 млрд. лв. (3,9 млрд. евро).

Наблюдава се увеличение с 2% спрямо предходната 2009 г. благодарение на растениевъдното направление.

В рамките на 2010 г. аграрният отрасъл е подпомогнат със средства в размер на 1,4 млрд. лв. (719,1 млн. евро) общо от европейските фондове и националния бюджет.

От тях 722 млн. лв. са по Програмата за развитие на селските райони и 464,8 млн. лв. - по линия на директните плащания, включително специфично подпомагане и национални доплащания.

Финансовата подкрепа е един от факторите, допринесли за стабилизиране на отрасъла през 2010 г.

Въпреки протестите пред сградата, в която ще заседава правителството, очаква се заседанието да протече в празнична обстановка, тъй като днес трима министри имат рожден ден.

На 14 декември министърът на културата Вежди Рашидов празнува своя 60-годишен юбилей, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов навършва 43 години, а министърът на спорта Свилен Нейков – 47 години.

#Пловдив #заседание #министри #правителство #протест #рожден ден #кметове #Селско стопанство #бюджет #Програмата за развитие на селските райони #Вежди Рашидов #министър на културата #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Свилен Нейков #министър на физическото възпитание и спорта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"