Станишев: ГЕРБ се подигра с пенсионерите

Станишев: ГЕРБ се подигра с пенсионерите
Червеният лидер припомни каква политика са водили българските правителства за пенсионерите. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Правителството се подигра с пенсионерите и им отказа коледни добавки не защото пари за това няма, а защото на изборите са гласували за БСП, заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

„Спомняте си изказването му за „лошия човешки материал“. Той направи сега връзка между това, че няма да има добавки, и факта, че пенсионерите гласували за БСП. Основанията за липсата на пари за коледни добавки не са верни – пари има в бюджета. Няма извинения за това – лъжлива е тезата“, заяви Станишев, цитиран от БГНЕС.

Червеният лидер припомни каква политика са водили българските правителства за пенсионерите и изяви желание да предостави таблици за покупателната способност на различните пенсии през годините.

„С обещаното от ГЕРБ другата година някои пенсионери ще получат индексация на пенсиите си от 5%, а други – 2%. При положение че натрупаната инфлация от началото на мандата им до днес е около 12.6%, а стоките в малката потребителска кошница са се повишили с 35%“, коментира Станишев.

Според него намеренията на управляващите за промени в Изборния кодекс говорят, че се готви цялостна система за фалшифициране на изборните резултати, като в тези промени не са включени препоръките на ОССЕ.

Станишев определи като скандално намерението на правителството да лиши политическите партии от правото да получат копие от протоколите на секционните комисии, за да могат да се правят паралелни преброявания.

„Това отваря вратата на система за фалшифициране на резултатите чрез пренаписване на протоколите на районно ниво и чрез използване на „Информационно обслужване“ при преброяването на гласовете за тези фалшификации“, категоричен бе той.

Лидерът на социалистите се закани, че ако въпросните поправки минат в Народното събрание, той лично ще предложи на президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху тях.

„Президентът заяви, че демокрацията стои над всичко, и очакваме, ако това се приеме, той да наложи вето, в противен случай ще стане съучастник на това фалшифициране“, подчерта Станишев.

Той изтъкна, че бъдат ли приети законовите промени, те ще станат достояние на отговорните фактори в ЕС и на европейските институции.

#Сергей Станишев #БСП #ГЕРБ #пенсионери #ОССЕ #избори #Росен Плевнелиев #президент #пенсии #Изборния кодекс #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници