Кунева: Пенсионерите няма да получат надбавки, защото няма да гласуват за ГЕРБ

A A+ A++ A

Пари за коледни надбавки за пенсионерите има, но от ГЕРБ не им ги дават, защото възрастните хора няма да гласуват за тях на изборите, заяви лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева.

По думите на Кунева пари има, но управляващите наказват пенсионерите с отказа да им изплатят добавки за Коледа, защото предполагат, че няма да получат гласовете им на предстоящите парламентарни избори догодина, предаде Дарик.

Меглена Кунева е категорична, че нито възрастните хора, нито майките, които от известно време настояват за увеличаване на детските надбавки и обезщетението през втората година от майчинството, трябва да бъдат ощетявани политически.

Лидерът на „България на гражданите“ изрази категорично несъгласие с това „пенсионерите или която и да е група да бъде наказвана или награждавана с повишаване на заплата, с повишаване на пенсии и така нататък“.

Георги Киряков, член на контролния съвет на партията, предложи няколко начина за осигуряване на средства за коледни добавки, сред които премахване на привилегиите на властта, намаляване на субсидиите на партиите, както и справяне с контрабандата и намаляване на средствата за подслушване.

Той пресметна, че ако се дадат средно по 100 лева на 2.1 млн. пенсионери, това означава да се заделят 210 млн. лв. от бюджета.

„Премиерът се похвали, че фискалният резерв е стигнал 7 млрд. лв. Не мога да разбера кое е вярно – дали няма пари в бюджета, или това, че има 7 млрд. лв., е вярно“, каза Киряков.

Меглена Кунева засегна и скандала около избора на конституционен съдия от квотата на парламента, след като кандидатурите на Венета Марковска и Галя Гугушева пропаднаха заради сигнали срещу тях.

„Конституционният съд не е място за партийни сметки“, категорична е Кунева, която добави и че процедурата за избор на нов главен прокурор също не е честна.

„Ние ще имаме главен прокурор. Във всеки един момент, в който той реши да се опълчи, за да си свърши работата, ще му бъде напомняно, че той не е избран с консултации на обществения съвет. Никой няма да го е страх от такъв главен прокурор, от такъв конституционен съдия“, уточни тя.

От движението предлагат още председателят на Народното събрание Цецка Цачева да покани НПО и представители на юридически факултети и да се сформира съвет, който да предложи на парламента кандидати за конституционен съдия.

#Меглена Кунева #България на гражданите #ГЕРБ #пенсионери #майки #коледни надбавки #Коледа #Георги Киряков #Венета Марковска #Галя Гугушева #Конституционният съд #Цецка Цачева #председател на НС #НПО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"