Mъчителен урок по демокрация

Mъчителен урок по демокрация
A A+ A++ A

България затъна в сериозно конституционно блато след като две номинации за конституционен съдия от парламентарната квота се провалиха със скандал, който стигна чак до Брюксел.

Първата кандидатура се срина заради общественото недоволство и критики от ЕК, предизвикани от твърдения за търговия с влияние и корупция.

Вторият опит засече, когато стана ясно, че първата кандидатка изглежда като ангел в сравнение с информацията за конфликт на интереси и пране на пари срещу кандидат номер две.

Първата е висш съдия, а втората - водещ анти-мафия прокурор. И двете отричат обвиненията.

Сагата потвърди това, което отдавна подозирахме - "системна грешка" като цяло и в съдебната власт в частност. Корупцията, паричните и имотните измами, търговията с влияние и конфликтът на интереси са толкова разпространени, че за едни са просто стандарт, а останалите мълчат.

Осъзнахме тъжната истина, че можем да ги изкореним като номинираме един след друг повечето от висшите ни магистрати, да им погледаме сеира и да ги пратим ако не на прокурор, то поне в забрава.

Добрата новина е, че под натиска на обществеността, някои медии, социалните мрежи, и ЕС, единствен и недостоен кандидат не може да бъде назначен чрез тайни политически пазарлъци.

Българската демокрация пораства мъчително...

#конституциoнен съд #избори #съдии #магистрати #скандал #Брюксел #ЕК #ЕС #корупция #търговия с влияние #конфликт на интереси #пране на пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"