Борисов дал отсрочка на СДС за трета кандидатура за КС

Борисов дал отсрочка на СДС за трета кандидатура за КС
Председателят на правната комисия Искра Фидосова уточни, че за да бъде разкрита нова процедура, трябва около един месец. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов се е обърнал към СДС да представят нови кандидатури за конституционен съдия, без да дава конкретен срок за това, заяви сам министър-председателят.

В понеделник вечерта стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепят прокурор Гугушева – втората номинация на сините за Конституционния съд (КС) след отказа на президента Петър Стоянов, срещу която вече текат проверки след получени три сигнала срещу нея.

Борисов обясни, че след като се е запознал с всички документи и сигналите, които са постъпили срещу номинираната за конституционен съдия от СДС Галя Гугушева, е разговарял с ръководството на партията, предаде информационна агенция „Фокус".

„Трябва да запазим прозрачния характер при избора на конституционен съдия", каза Борисов.

„Даваме на СДС по-дълъг срок, за да намерят най-достойната кандидатура за конституционен съдия. Помолихме ги в близко време, без да им даваме срокове, да представят кандидатура с по-добри морални качества; кандидат, който няма да бъде оспорен от никой. Това е едно от нещата, на които много държим. Новата процедура ще започне след Нова година", обясни в понеделник вечерта председателят на ПП на ГЕРБ Красимир Велчев.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова уточни, че за да бъде разкрита нова процедура, трябва около един месец, за да се минат всички стъпки.

„Следващата седмица е последна преди Коледа и парламентарната сесия приключва. Затова моето предложение ще бъде – следващата процедура да я открием след празниците. Ще има достатъчно време всеки, който желае да предложи кандидатура, да може да си направи съответното предложение с документи", обясни Фидосова.

Още миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че предстоят проверки на сигналите срещу прокурор Гугушева и имотите на нейното семейство.

Единият сигнал е свързан с фирми, в които имат участие нейни роднини, а другият – за разпределение на дела, в които е участвал нейният син.

В понеделник е постъпил още един – трети, сигнал срещу Гугушева, който е обявен на сайта на парламента.

И той като първия е от Пловдив и е подписан от Димитър Митев, като се отнася за прекратено наказателно производство срещу виновник за катастрофа, съобщи „Дневник".

В понеделник от НАП обявиха, че проверяват имущественото състояние на Гугушева, като ревизорите изследват доколко притежаваното от нея отговаря на официално декларираните й доходи и проверката ще обхване и членове на нейното семейство.

Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за 5 години назад, уточниха от приходната агенция.

В сряда самата Галя Гугушева ще бъде изслушана от Етичната комисия на ВСС и Правната комисия в парламента.

#Галя Гугушева #КС #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #СДС #ГЕРБ #Красимир Велчев #НАП #Искра Фидосова #Костинброд #Бойко Борисов #премиер #Пловдив #Димитър Митев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници