Понта спечели парламентарните избори в Румъния

Понта спечели парламентарните избори в Румъния
се още обаче има съмнения във връзка с намерението на президента Траян Бъсеску, който беше коментирал, че ще назначи премиер по свой избор. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Водената от премиера Виктор Понта управляваща лява коалиция спечелила с близо 60%  парламентарните избори в Румъния.

Това показват частичните резултати след преброяването на бюлетините от над 80 на сто от избирателните секции, отбеляза АФП, на която се позова информационна агенция „Фокус".

Социал-либералният съюз на Понта, който управлява Румъния от май, вече обяви намерението си да формира новото правителство. Все още обаче има съмнения във връзка с намерението на президента Траян Бъсеску, който беше коментирал, че ще назначи премиер по свой избор.

Отказът да назначи Понта, което според някои анализатори би бил злоупотреба с власт, може да изправи държавния глава пред нов опит за отстраняване от власт.

Румънският премиер успя да си навлече критики от Брюксел и САЩ по време на импийчмънта на Бъсеску през лятото, когато президентът бе обвинен в двоен стандарт по отношение на европейските ценности.

Дясноцентристката опозиция, близка до Бъсеску, е получила около 17% от гласовете, следвана от Народната партия на Дан Дяконеску с 14%.

Според данните досега избирателната активност в Румъния е била 41.6%.

#президент на Румъния #Траян Бъсеску #левица #Виктор Понтон #прзидент на Румъния #министър-председател на Румъния #Социално-либерален съюз #гласуване #избори #Румъния #СЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници