Левицата печели изборите в Румъния

Левицата печели изборите в Румъния
Едва 19% от гласовете са получили привържениците на президента Траян Бъсеску срещу 57% за левицата. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Лявоцентристката коалиция, която управлява в Румъния, е ясен победител, получавайки 57% от гласовете на парламентарните избори в неделя, според предварителните резултати от социологическите анкети сред гласувалите.

Резултатите, които бяха излъчени по националната телевизия в Румъния, показват, че Социално-либералният съюз на министър-председателя Виктор Понта, който управлява от май 2012г., води пред дясноцентристката опозиция на президента Траян Бъсеску, отбеляза АФП, на която се позова БГНЕС.

Едва 19% от гласовете са получили привържениците на Бъсеску срещу 57% за левицата. На трето място се наредиНародната партия на популиста Дан Дяконеску с 13% от гласовете.

„Това е победа срещу режима на президента Траян Бъсеску", каза съпредседателят на Социално-либералния съюз Крин Антонеску от предизборния щаб.

Две други проучвания също потвърждават резултата от първите избори в посткомунистическа Румъния през 1990 г.

След преразпределение на гласовете, СЛС би могла да има мнозинство от две трети в парламента.

„Както обещах на румънците по време на предизборната кампания, аз приемам отговорността да продължа да водя правителството на СЛС", каза Понта пред своите поддръжници, които се бяха събрали в предизборния му щаб.

„Ориентацията на правителството ще бъде единствено проевропейска и проатлантическа. Ние сме членове на Европейския съюз и НАТО и нашето бъдеще е в рамките на европейското семейство ", допълни Понта.

Румънският премиер успя да си навлече критики от Брюксел и САЩ по време на импийчмънта на Бъсеску през лятото, когато президентът бе обвинен в двоен стандарт по отношение на европейските ценности.

Понта призова политическата класа и президента да „разберат, че Румъния се нуждае от мир и период на възстановяване", за да бъдат преодолени „политическите борби, омразата и отмъщението".

Преназначаването на Понта за министър-председател обаче не е съвсем сигурно, тъй като Бъсеску, чийто мандат ще продължи до 2014 г., намекна, че ще назначи лице по свой избор.

Отказът да назначи Понта, което според някои анализатори би бил злоупотреба с власт, може да изправи държавния глава пред нов опит за отстраняване от власт.

„Международните партньори на Румъния очакват, че румънските политически актьори ще зачитат волята на избирателите", заяви министърът на външните работи Тит Корлатеан.

СЛС е възкачил вълната на недоволството срещу суровите мерки за икономии, наложени през 2010 г. от дясноцентристкото правителство, което доведе до намаление с 25% на заплатите в публичния сектор.

#президент на Румъния #Траян Бъсеску #левица #Виктор Понтон #прзидент на Румъния #министър-председател на Румъния #Социално-либерален съюз #гласуване #избори #Румъния #СЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници