„България на гражданите" обвини Борисов, че подкрепя открито Цацаров за главен прокурор

A A+ A++ A

Изборът на главен прокурор при управлението на ГЕРБ е „предварителна селекция на конкретен кандидат", заяви секретарят на движение „България на гражданите" Йонко Грозев.

Според Грозев районният прокурор на Пловдив и кандидат за мястото на Борис Велчев Сотир Цацаров, предварително е получил одобрението на премиера Бойко Борисов, предаде Дарик.

По думите на Грозев, българското общество може да не получи отговори на съществени въпроси при избора на главен обвинител.

Грозев  коментира, че до този момент процесът за избиране на нов главен обвинител бяга от важните и необходими промени за съдебната система.

„Няма никакъв опит от страна на управляващото мнозинство този процес да бъде променен и изборът да бъде насочен към проблемите, които българското общество основателно посочва като ключови и важни за решаването в управлението на съдебната система. Вместо това имаме една съвсем гласна подкрепа за един от кандидатите", каза Грозев.

Според негопремиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов редовно критикуват съда за конкретни съдебни решения, когато те не са в техен интерес, но що се отнася до скандалите около съдия Венета Марковска и тези с разпределението на делата във ВАС, не вземалки „никакво отношение".

За новия скандал с номинирания от СДС кандидат за Конституционния съд прокурор Галя Гугушева, Грозев заяви, че „където и да пипнем в съдебната система, се случва смрад".

Единственото заключение, което можело да извадим от това, е, че принципно съдебната система не работи.

„Гледайки концепциите на кандидатите за главен прокурор, човек може да си помисли, че се намираме в Швейцария, защото няма никакви проблеми", изтъкна още Грозев.

От сдружение „България на гражданите" са изпратили до Висшия съдебен съвет списък с въпроси към всички кандидати за новия пвър пбвинител на страната,  които са свързани с професионалните им компетенции и контакти, както и какво предвиждат да направят, ако получат поста.

#„България на гражданите" #Йонко Грозев #Бойко Борисов #министър-председател #Цветан Цветанов #вътрешен министър #главен прокурор #Подкрепа #Сотир Цацаров #Галя Гугушева #КС #Конституционен съд #Венета Марковска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници