Станишев: ГЕРБ провали свободните избори в България

Станишев: ГЕРБ провали свободните избори в България
Сергей Станишев (вдясно) заедно с кандидата на БСП за президент Ивайло Калфин в изборната нощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За пръв път от 20 години в България при правителството на ГЕРБ имаме провалени избори, заяви председателят на БСП Сергей Станишев по повод провеждането на президентския и местния вот в неделя.

„Нарушено е фундаменталното право свободно да гласуваме и честно да ни преброят гласовете. Това поставя под съмнение и президентския, и общинския вот, свободата да си избираме управниците, ако този процес не може да бъде организиран почтено, прозрачно и честно“, коментира в петък сутринта по бТВ лидерът на най-голямата опозиционна партия БСП Сергей Станишев.

Станишев припомни, че социалистите никога не са поставяли под съмнение изборите – и при Иван Костов, и при Симеон Сакскобургготски.

„Това е така, защото никога досега не е възниквал този проблем. Тези избори са тотално манипулирани, има данни за фалшификации. Хората ще гласуват само ако имат доверие в избирателната система“, добави Станишев, който призова за гласуване по съвест на втория тур.

„Ако сега им позволим да се измъкнат, на следващите избори ще бъде още по-страшно. Тогава ще имаме директен натиск“, категоричен е той.

Лидерът на социалистите наблегна на факта, че 230 000 бюлетини са обявни за невалидни от избирателните структури, и каза, че има сериозни подозрения за манипулации и фалшификации.

„Въпреки своите сериозни различия с лидера на „Атака“ Волен Сидеров, в този случай смятам, че той е прав да иска повторно преброяване на целия изборен резултат“.

„Когато между първия и втория разликата е 350 хиляди, нека да видим за кого са тези невалидни 230 хиляди“, заяви Станишев.

Той даде за пример София, където са „влачени бюлетини и протоколи“. „Пълен скандал. Тук става дума за принципен въпрос дали вашият глас е правилно преброен“, добави червеният лидер.

Станишев определи като скандално включването на 400 000 българи в забранителни списъци и масовото продължаване на изборния ден след законовия срок.

„ГЕРБ трябва да мълчат. Тях ги е срам и гледат гузно. Срам ги е защото после трудно ще съберат десетките милиони левове за купуване на гласове и контролиран вот“, каза още лидерът на БСП.

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин ще се изправи в неделя на втория тур на президентските избори срещу кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев; на първия тур Калфин получи с 11% (375 000 гласа) по-малко от Плевнелиев и според анализаторите е малко вероятно да успее да стопи разликата.

#Росен Плевнелиев #Бойко Борисов #ГЕРБ #фалшификации #манипулации #недействителни бюлетини #президентски избори #избори 2011 #избори #Ивайло Калфин #БСП #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници