Неофициално: Япония може да свали ракета на КНДР

Неофициално: Япония може да свали ракета на КНДР
Според Пхенян става дума за „мирна, научна“ мисия, чиято цел е извеждане в околоземна орбита на сателит за наблюдение. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Япония ще свали ракетата на Северна Корея, ако тя по някакъв начин застраши националната й сигурност, е обявил японският министър на отбраната Сатоши Моримото.

Системата за ПВО е в готовност, бойният флот на Токио е разположил кораби от системата за противоракетна отбрана „Иджис“ в очакване на пуска, който Пхенян планира до края на месеца, съобщи агенция „Джиджи прес“, цитирана от БГНЕС.

Информацията, публикувана от агенцията обаче, до този момент не е потвърдена официално от правителството, посочва АФП.

Северна Корея обяви 10 и 22 декември като възможни дати за изстрелване на ракета с голям обсег на действие.

Според Пхенян става дума за „мирна, научна“ мисия, чиято цел е извеждане в околоземна орбита на сателит за наблюдение.

Подобен опит се провали през април т.г. САЩ и Южна Корея неколкократно призоваха Пхенян да се откаже от пуска на ракетата.

Поради неотстъпчивостта на Пхенян Вашингтон взе решение да изпрати ракетоносците „Бенфолд“ и „Фицджералд“, за да държат под око действията на севернокорейците.

За решението медиите бяха уведомени от адмирал Самюел Локлиър, командващ американските войски в Азиатско-Тихоокеанския район.

И американските, и японските военни ще следят не само ракетата, но и части от нея, ако тя се разпадне по време на полет.

#Япония #Северна Корея #Сатоши Моримото #министър на отбраната на Япония #Токио #Иджис #Пхенян #САЩ #Вашингтон #Южна Корея #Азиатско-Тихоокеанския район

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници