Еднометрово цунами удари японското крайбрежие след силния трус

A A+ A++ A

Първа еднометрова вълна достигна североизточното крайбрежие на Япония след мощния трус от 7.3 по Рихтер, който разлюля страната, съобщи Японската метеорологична служба.

Еднометровата вълна е достигнала брега на град Ишиномаки в 18:02 ч. местно време (9:02 ч. по Гринуич), който пострада най-тежко при голямото земетресение от 11 март миналата година, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Два метра може да достигне цунамито, заплашващо североизточното крайбрежие на Япония, когато удари брега на префектурата Мияги, където се намира град Ишиномаки, предупреждават властите.

На другите места неговата височина може да стигне 50 см, посочват още органите на реда, които призоваха населението да се отдалечи от крайбрежието.

Японската метеорологична служба издаде предупреждение за цунами след силното земетресение от 7.3, което разтърси страната в петък. Въпреки че първата вълна достигна бреговете на островната държава, тревогата се запазва.

Тя е валидна за голяма част от тихоокеанското крайбрежие на Япония, или близо 500 км от север на юг – от най-южната точка на южния остров Хокайдо до крайбрежието, източно от Токио.

Предупреждения се отправят непрекъснато по японските медии и чрез официалните информационни сайтове.

Министерства и други институции информират за опасност чрез съобщения в „Туитър“.

#Япония #земетресение #трус #Цунами #Гринуич #Рихтер #Мияги #Хокайдо #Токио #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници