Политическо решение за влизането на България в Шенген най-рано през март

Политическо решение за влизането на България в Шенген най-рано през март
Цветанов се надява членството на България в Шенген да влезе в дневния ред още на първото заседание на ротационното председателство на Ирландия, както и Холандия да промени позицията си. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Политическо решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген може да има най-рано през март 2013 г., заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

Цветанов присъства на заседание на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС в Брюксел, информира БНР.

Министърът отказа да се ангажира с конкретни срокове до излизането на румънския доклад. Единственото, което каза, е, че през януари има неформален съвет в ирландското председателство, на който обаче не се взимат подобни решения. Първото редовно заседание на председателството на Ирландия ще бъде през март.

Цветанов се надява членството на България в Шенген да влезе в дневния ред още на първото заседание, както и Холандия да промени позицията си.

„Надявам се, че всички други държави ще се съобразим с това, което ще бъде в доклада за Румъния. Надявам се и пожелавам той да бъде положителен, за да може действително да се отвори перспективата за взимането на подобно политическо решение", каза още Цветанов.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген се отложи за втори път преди няколко дни, след като перспективата пред най-новите членки на ЕС не бе обсъдена на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС през септември, тя не фигурираше и в дневния ред на предстоящата в края на седмицата среща на Съвета..

Темата не е била включена в програмата, тъй като няма предпоставки за вземане на решение, съобщиха тогава от кипърското ротационно председателство на ЕС.

По повод информациите в румънски медии, говорителят на председателството Никос Христодулос отрече да е заявявал, че причината е в липсата на напредък от страна на България и Румъния в проблемните области.

Той припомни, че присъединяването към Шенгенското пространство става само с единодушие, каквото в момента липсвало, затова въпросът ще бъде подложен на обсъждане през 2013 г.

„След последното заседание на съвета не беше демонстриран значителен напредък, който позволява приемането на положително решение. През 2013 г. отново ще се обсъжда темата Шенген," заяви говорителят на кипърското председателство, цитиран от румънското издание „Нюзин".

След последното заседание на Съвета на вътрешните министри на 25 октомври се разбра, че се очаква публикуването на мониторинговия доклад на ЕК за Румъния през декември или януари. След това се очаква разширяването на Шенген да залегне като точка с взимане на решение от Съвета.

По неофициална информация, освен Холандия, още две страни са изразили резерви към членството на България и Румъния.

Със сигурност има съгласие, че присъединяването ще стане на два етапа - първо с морските и въздушните граници, а след това със сухопътните.

#доклад #Румъния #Шенген #България #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници