Русия и Китай с втора сделка за ядрена централа

Русия и Китай с втора сделка за ядрена централа
Медведев изтъкна, че е необходимо да се обърне по-голямо внимание на инвестициите, за което биха помогнали взаимните усилия и двустранни механизми. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският премиер Дмитрий Медведев изрази увереност, че Русия и Китай ще постигнат нови споразумения в сферата на енергетиката.

Медведев бешена среща с премиера на Китай Вън Цзябао, на която обсъдиха сътрудничеството между двете страни през 2012 г. и плановете за 2013 г., информира Money.bg.

Китай и Русия обсъждат съвместни дейности, свързани с ядрената енергетика, добивите на газ, нефт и въглища.

„Убеден съм, че в близко време можем да станем свидетели на нови споразумения по тези направления", каза Медведев.

Той подчерта, че руско-китайските отношения са в най-доброто си състояние, вероятно в цялата многовековна история.

„Настоящата година не беше много лесна за световната икономика. Особено приятно е, че нашите страни успяха да запазят положителна динамиката на двустранния търговски обмен - очакваме за тази година да достигне 90 млрд. долара", каза той.

За първата половин година на 2012 г. търговският оборот между двете страни е достигнал 49.8 млрд. долара.

Медведев изтъкна, че е необходимо да се обърне по-голямо внимание на инвестициите, за което биха помогнали взаимните усилия и двустранни механизми, както създаването на план за инвестиционно сътрудничество, и по-специално „пътна карта в тази сфера".

Той допълни, че през 2011 г. търговският оборот е достигнал рекордните 83 млрд. долара, изразявайки увереност, че през следващите години ще достигне до 100 млрд., а след това и удвояване на цифрите.

„Целите са амбициозни, но постижими", смята Медведев.

От своя страна Вън Цзябао подчерта ръста в обмена между двете страни, посочвайки, че това е последното му политическо посещение в чужбина и то неслучайно е в Русия.

Руският премиер припомни, че страната наскоро се е присъединила към Световната търговска организация (СТО) и при тези условия сътрудничеството между Русия и Китай придава нов смисъл.

„През това десетилетие моите очи бяха свидетели на динамичното развитие на китайско-руското стратегическо партньорство. Имам усещането, че тези отношения са от взаимен интерес за нашите държави", каза Цзябао, който ще бъде заменен от новото ръководството на Китайската комунистическа партия, избрано на последния партиен конгрес.

Преди месец Путин се срещна с китайския премиер и обяви, че до 2020 г. търговският оборот между двете страни ще достигне 200 млрд.  долара. Според него Русия и Китай трябва да засилят сътрудничеството в авиацията, космоса, инвестиционно-комуникационното сътрудничество.

#Русия #Китай #Дмитрий Медведев #енергетика #инвестиции #министър-председател на Русия #министър-председател на Китай #Вън Цзябао

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници