Меркел и Нетаняху с разногласия за заселническата политика на Израел

Меркел и Нетаняху с разногласия за заселническата политика на Израел
Германският канцлер все пак подчерта, че става въпрос за препоръка към приятелска държава, тъй като Израел сам взема своите решения. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германската канцлерка Ангела Меркел изрази несъгласие с израелския премиер Бенямин Нетаняху по въпроса за заселническата политика на Израел.

Държавата планува да построи нови 300 жилища в Източен Йерусалим и Западния бряг на река Йордан.

По време на пресконференция в Берлин след срещата с Нетаняху Меркел сподели, че по въпроса за колониите е било постигнато съгласие, че Германия и Изреал имат „разногласия“, информира АФП, на която се позова БГНЕС.

Германският канцлер все пак подчерта, че става въпрос за препоръка към приятелска държава, тъй като Израел сам взема своите решения.

Отговорът на Нетаняху пък беше, че не става въпрос за промяна в политиката, като той смята, че корените на проблема не са в колониите.

Той допълни, че Израел все още не се е отказал от дискусия за взаимно съжителство и взаимен мир с поне част от палестинците.

„Ние не се отказваме прибързано. Ние мислим, че усилията за постигане на решение с две държави - израелска и палестинска, трябва да бъдат продължени“, подчерта израелският премиер, което беше потвърдено и от Ангела Меркел.

Германия, за която се смята, че е един от най-близките съюзници на Израел в Европа, наскоро отправи критики срещу плановете на Нетаняху за ново строителство на жилища за еврейски заселници.

По-рано в четвъртък германският министър на развитието Дирк Нийбел призова Израел и палестинците към разум. В интервю за телевизия „АРД“ той подчерта, че двете държави е трябвало да избягват едностранни стъпки, имайки предвид присъждането на новия статут на палестинската автономия и израелския проект за ново строителство в палестинските територии.

#Израел #Германия #Ангела Меркел #Палестина #Бенямин Нетаняху #Канцлер на Германия #министър-председател на Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници