Армията в Египет вкара танкове в Кайро заради сблъсъците

Армията в Египет вкара танкове в Кайро заради сблъсъците
Египетската армия изпрати танкове в центъра на Кайро заради сблъсъците между привърженици и противници на президента Морси, представител на ислямистката партия "Мюсюлмански братя". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Египетската армия разположи няколко танка пред президентския дворец в столицата на страната Кайро след кървавите сблъсъци през нощта в сряда между привърженици и противници на президента Мохамед Морси

Най-малко шестима души бяха убити, а над 300 ранени, предаде Би Би Си.

Най-малко 3 тежки танка и три леки бронетранспортьора са заели позиция пред входа на президентския комплект и по големия булевард, който минава край двореца в квартала Хелиополис.

Така египетската армия изпраща танкове в центъра на Кайро за пръв път откакто в началото на 2011 г. революцията, станала известна като „Арабска пролет", свали светския режим на президента Хосни Мубарак, управлявал над 30 години.

Пред двореца са се събрали няколкостотин привърженици на президента Морси, някои от които непринудено разговарят с екипажите на бойните машини. В района около двореца обаче улиците са засипани от камъни и строшени стъкла на автомобили и прозорци на близките сгради.

Това са най-ожесточените сблъсъци в Кайро след избирането на Морси през юни 2012, който е представител на ислямистката партия „Мюсюлмански братя".

Напрежението в Египет продължава да расте, като страната се разкъсва от ожесточени сблъсъци между поддръжници на воденото от „Мюсюлмански братя" правителство на Мохамед Морси и опозицията.

Преди малко повече от седмица Мохамед Морси разшири своите правомощия и по този начин си отреди абсолютна власт в държавата.

Междувременно беше приет проект за нова конституция, в който са залегнали ислямистки възгледи, срещу който протестират светски настроените египтяни и много християни. Референдумът за новата конституция на Египет е насрочен за 15 декември 2012 г., като все още остава неясно, дали може да бъде отложен заради сблъсъците и протестите.

#Кайро #Египет #безредици #Мохамед Морси #президент на Египет #Мюсюлмански братя #ислямисти #ислямизъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници