IDC: Пазарът на телефони ще се увеличи само с 1,4% тази година

IDC: Пазарът на телефони ще се увеличи само с 1,4% тази година
A A+ A++ A

Нарастващата популярност на смартфоните не е достатъчна, за да стимулира сериозен ръст на мобилния пазар, показват данни на агенция IDC. Според тях доставките на телефони през тази година ще се увеличат само с 1,4%, което е най-ниското ниво през последните три години, въпреки очакванията за рекордни продажби на смартфони преди Коледа. Цифрите показват, че през тази година ще бъдат доставени над 1,7 милиарда телефона, а за 2016 г. прогнозата е за над 2,2 милиарда.

За настоящото тримесечие компанията прогнозира доставките на 224,5 милиона смартфона, което ще е с 39,5% повече за година. Като цяло за 2012 г. се очаква общия брой смартфони да достигне 717,5 милиона броя, или с 45,1% повече спрямо предходната година. По отношение на мобилните операционни системи Android ще остане на първо място, но конкурентите ще се опитват постоянно да атакуват пазарните позиции на платформата. Windows Phone засега се очертава с най-добри шансове за спечелване на голям дял, но ще е интересно да се проследи и какво ще бъде влиянието на BlackBerry 10 и на различните мобилни ОС, базирани на Linux.

IDC прогнозира, че Samsung ще продължи да бъде най-големият производител на смартфони с Android, но LG Electronics и Sony също имат шансове да се изкачат нагоре след доброто им представяне през третото тримесечие. Втората позиция в края на тази година, а и през периода до 2016 г., ще остане за iOS, а третото място ще бъде решено в битка между BlackBerry и Windows Phone. Това ще стане догодина, но основният ръст в пазарния дял ще бъде постигнат по-късно, особено след като към екосистемата с нови сили се включиха Nokia и HTC, а подкрепа ще осигурят и Samsung, ZTE и Huawei. Така на пазара ще има повече устройства в различни ценови категории.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23818212

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници