Лидерът на ЕНП шокиран от изказване на Станишев срещу Борисов

Лидерът на ЕНП шокиран от изказване на Станишев срещу Борисов
Мартенс поиска от Станишев да оттегли изказването си и да се извини. Снимка: Wikipedia
A A+ A++ A

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Вилфрид Мартенс обяви, че е шокиран от изявление на лидера на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев срещу премиера Бойко Борисов, и го призова да оттегли думите си.

Реакцията на Мартенс е по повод коментара на Станишев, който той направи във вторник по време на официална пресконференция за ситуацията в България няколко месеца преди изборите.

„Хората са масово без работа, нито бизнесът, нито хората вярват на тези обещания за реформи в евентуалния втори мандат на партията. Затова те ще бъдат наказани на следващите избори. Този, който е загубил доверието на хората и не иска да си тръгне с мир, по демократичен начин, ще си тръгне по друг начин“, каза тогава социалистическият лидер.

„Наистина съм шокиран, че председателят на втората най-голяма политическа партия в Европа е могъл да направи подобно недемократично изказване по време на пресконференция. Смятам изказването на Сергей Станишев за неприемливо и противоречащо на утвърдените европейски стандарти за демократичност. Очаквам от лидера на социалистическото политическо семейство да поправи своята грешка, като незабавно оттегли думите си“, призова Вилфрид Мартенс, съобщиха от пресслужбата на ЕНП, цитирани от БТА.

Според лидера на ЕНП правителството на Бойко Борисов е запазило макроикономическата стабилност на страната, провело е ефективни реформи и е използвало разумно еврофондовете за България.

„През 2009 г. кабинетът на премиера Борисов получи 4-годишен управленски мандат в рамките на честни и демократични избори след многобройните национални и европейски провали на социалистическото правителство, оглавявано от Станишев. Правителството има парламентарно мнозинство и както всяко демократично избрано правителство, в края на 4-годишния си мандат отново ще поиска доверието на гражданите“, допълни Вилфрид Мартенс.

#Европейската народна партия #ЕНП #БСП #ПЕС #Вилфрид Мартенс #Сергей Станишев #Бойко Борисов #премиер #България #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници