ЕС привика посланика на Израел заради строежи на спорна територия

ЕС привика посланика на Израел заради строежи на спорна територия
Миналата седмица Катрин Аштън (на снимката) призова Израел да спре изграждането на 3000 нови поселения, създаващи пречка за постигането на мира. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз е призовал израелския посланик заради плана на правителството да изгради хиляди нови жилища на Западния бряг и в източен Йерусалим.

„Израелският посланик беше привикан", каза Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, предаде АФП, цитирана от „Дневник".

Миналата седмица Аштън призова Израел да спре изграждането на 3000 нови поселения, създаващи пречка за постигането на мира.

Източници от Европейския съюз уточниха, че израелският посланик ще се срещне със заместника на Катрин Аштън.

Израел е изправен пред критики от страна на Европа заради плановете си, като няколко страни призоваха израелските посланици в знак на протест.

Действията, които дойдоха след признаването на Палестинската държава в ООН, предизвикаха недоволство от страна и на близкия съюзник на Израел – САЩ.

Говорителят на Аштън посочи, че отговорът й миналия уикенд е подчертал нейните много сериозни опасения заради разширяването на поселенията.

По-рано в сряда стана ясно, че страните от ЕС се опитват да постигнат съгласие за общ отговор на плановете на Израел, но все още има разделение в блока за начина за решаване на палестинско-израелския конфликт.

#Европейският съюз #Йерусалим #Израел #ЕС #Мая Кочиянчич #Катрин Аштън #Европа #САЩ #ООН #Палестина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници