Дянков заслужавал да е в топ 3 на престижна класация, България го спънала

Дянков заслужавал да е в топ 3 на престижна класация, България го спънала
Финансистът потвърди, че в края на октомври бюджетът е бил „на червено“ с около 74 млн. лева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вицепремиерът Симеон Дянков не е включен в класацията на авторитетното издание „Файненшъл Таймс“ за най-успешните финансови министри в ЕС, защото България е една от най-малките икономики, заяви самият той.

Класацията на британския вестник включва 19 министри на финансите, т.е. обхваща само 19 от 27-те членки на Европейския съюз, оправда се Дянков в сряда, предаде Би Ти Ви.

„Причината е проста – осемте най-малки икономики никога не са били включвани в нея“, обясни той пред журналисти в парламента защо, след като България има толкова успехи във финансовата сфера, нейният ресорен министър не е попаднал в класацията на вестника сред най-успешните от тях.

„Ако видите последните 7 класации, нито България, нито Естония, чисто технически просто, не сме достатъчно голяма държава, за да ни включат от гледна точка на икономиката. А иначе то се прави по обективни показатели, а по тях трябва да сме, ако не в тройката, то поне в петицата на ЕС“, коментира той.

Симеон Дянков обясни, че голямото неизвестно пред него към момента не е националният бюджет, който по думите му в момента е на излишък от около половин милиард лева, а европейските плащания, по които страната имала да получава близо 800 млн. лева.

Финансистът потвърди, че в края на октомври бюджетът е бил „на червено“ с около 74 млн. лева.

„Дефицитът би трябвало да е неочакван“, отбеляза Дянков и обясни, че в
републиканската сметка за 2012 г. е заложен дефицит от 1.3%, или близо милиард лева.

„Досега се справяме по-добре от прогнозата и сме само с дефицит от 74 млн. лева“, каза той.

Министърът коментира исканата му по-рано през деня оставка от сини депутати като поредния опит за натиск върху правителството, за да отпусне по „някакъв начин контрола и чужди фирми да получават от България пари“.

„Дянков е превърнал Националната здравноосигурителна каса в собствена касичка“, посочи като аргумент Ваньо Шарков от Синята коалиция.

В индиректен диалог финансовият министър отговори, че определени депутати защитават частни, корпоративни интереси.

Те бранели определени големи и чуждестранни фармацевтични фирми и постоянно се опитвали да прокарват политики, така че тези фирми да получават от българските граждани повече пари.

#Ваньо Шарков #Европейския съюз #ЕС #Файненшъл таймс #Естония #България #Министър на финансите #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници