„Файненшъл таймс": България по криволичещия път към стабилността

„Файненшъл таймс": България по криволичещия път към стабилността
При управлението на известния скулптор Вежди Рашидов, когото Бойко Борисов направи министър на културата, страната за пръв път от 80-те години модернизира театри и отвори нови музеи, пише „Файненшъл таймс". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Нийл Бъкли, „Файненшъл таймс"; Превод БТА.

Сравнете ставащото в България със ситуацията в нейните съседки - икономическа криза в Гърция, растяща безработица в части от бивша Югославия, политически смут в Румъния, и ще изплува едно изречение: „Ние сме абсолютен остров на стабилността", казва президентът на страната Росен Плевнелиев.

Това твърдение се изказва от мнозина високопоставени български представители и в него има истина.

Макар и икономиката да се сви с 5,5% в световната рецесия от 2009 г., за разлика от съседните Сърбия, Румъния и Гърция, България нямаше нужда от международен финансов спасителен план.

Оттогава тя е имала 13 поредни тримесечия на икономически растеж, макар и слаб. С един от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове в ЕС, България е една от само три страни заедно с Финландия и Дания, които покриват изцяло Маастрихтските критерии за членство в еврозоната.

В страната не е имало масови улични демонстрации срещу строгите бюджетни икономии, макар и да са се организирали отделни протести по конкретни проблеми.

Подкрепата за правителството на премиера Бойко Борисов е спаднала от идването му на власт през 2009 г. с предизборна програма за борба с корупцията.

Допитванията обаче сочат, че на парламентарните избори, които ще се произведат през юни или юли догодина, това може да се окаже първото правителство в посткомунистическата история на България, което да е преизбрано за втори мандат.

„Не може да подценявате харизмата му. Рейтингът му е висок. Хората му имат доверие," казва за бившия полицейски началник и носител на черен пояс по карате Борисов Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията.

Под повърхността на стабилност обаче дебне недоволство за състоянието на демокрацията, за това колко още трябва да се направи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност и за нуждата от значителни реформи за укрепване на перспективите за растеж.

България остава най-бедната страна в ЕС с най-ниска средна заплата. С помощта на фондовете на ЕС, които страната управлява по-умело, правителството запази усещането за напредък въпреки бавния растеж след кризата и необходимостта от ограничаване на държавните разходи. То построи метро в София и започна изграждането на автомагистрали и модернизирането на железопътни линии.

При управлението на известния скулптор Вежди Рашидов, когото Бойко Борисов направи министър на културата, страната за пръв път от 80-те години модернизира театри и отвори нови музеи.

Който и да спечели изборите догодина ще се изправи пред големи предизвикателства, за да гарантира, че България ще се възползва в пълна степен от по-значително подобряване на икономиката на ЕС и за да осигури нужния растеж за стопяване на изоставането от по-богатите членки на ЕС.

#„Файненшъл Таймс" #Бойко Борисов #премиер на България #Росен Плевнелиев #Президент на България #Сърбия #Румъния #Гърция #Бюджетен дефицит #корупция #ЕС #бедност #Вежди Рашидов #министър на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »