Дачич: Няма как да си върнем Косово

Дачич: Няма как да си върнем Косово
Изквазването на Дачич дойде малко преди поредната му среща с косовския му колега Хашим Тачи. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Никой не трябва да очаква, че Сърбия ще убеди Косово да върне Прищина, заяви сръбският премиер Ивица Дачич.

Изказването на Дачич дойде малко преди поредната му среща с косовския му колега Хашим Тачи, информира БГНЕС.

„Когато осъзнаем, че нещо е отнето и се опитаме да спасим каквото е възможно с мирни средства, тогава със сигурност ще бъде по-добре отколкото да воюваме“, подчерта Дачич.

Сръбският премиер каза още, че страната трябва да спре да губи и вече трябва да спечели нещо.

Основна тема между премиерите на Косово и Сърбия се очаква да бъде създаването на интегрирани гранични пунктове между двете държави.

В началото на ноември Дачич и Тачи седнаха отново на масата за преговори, което, ако не друго, готовността за преговори на Сърбия трябваше да донесе на страната дата за старта на преговорите за членство в Европейския съюз.

Белград очакваше по време на преговорите да получи от Прищина план за нов модел за решение на проблемите на паралелните институции в Косово. Дачич обаче е реалист и вече заяви, че не трябва да се очакват чудеса от преговорите.

„Трудно е да се приеме съгласуван краткосрочен план споразумение за интегриран механизъм за граничен контрол“", заяви тогава сръбският премиер.

Преди дни Дачич заяви, че е в интерес на Сърбия диалогът да бъде продължен, като страната е в позиция да избира с кого да преговаряме.

Сръбският министър-председател намекна за последните слухове, че след решението на Трибунала в Хага Белград ще трябва да води разговори с бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай.

В края на миналата седмица  Харадинай заяви намерението си отново да стане политически лидер на страната, сподели сам той.

Командирът на Армията за освобождение на Косово (АОК) и двама от неговите помощници бяха оправдани от международния трибунал в Хага по всички точки от обвинителния акт в повторното дело срещу тях за убийства по време на войната за независимост от Сърбия през 90-те години.

Според Хагския съд обвиняемите не са участвали в „съвместно престъпно начинание“ за прочистване на областта от етнически сърби, а и някои от показанията на свидетелите са били ненадеждни.

Адвокатите на Харадинай съобщиха за неговото първо изявление след завръщането му в Косово, в което се казва, че той ще ръководи правителството, което ще представлява всички граждани на страната, без изключение.

Харадинай изтъкнал, че ще уважава правата на всички малцинства в Косово и ще подсигури пълно политическо участие на сърбите от Косово.

„Ще уважавам международната общност и с подкрепата на народа ще завърша работата, която съм започнал през 2004 г.“, пише още в изявлението на Харадинай, в което е добавено и обещанието, че под негово ръководство Косово ще стане член на ООН.

Президентът Томислав Николич заяви, че трибуналът е бил създаден, за да съди сърби, добавяйки, че „никой няма да бъде осъден за ужасните престъпления срещу косовските сърби“.

По-рано същия ден говорителят на правителството Миливое Михайлович пък заяви, че Хагският трибунал е узаконил управлението на мафията в Косово, „но най-вече омертата, закона на мълчанието, който все още надделява и е по-силен от всяко престъпление“.

Рамуш Харадинай и Идриз Балай бяха оправдани по 37 обвинения за военни престъпления в предишно дело, но са съдени повторно по някои от обвиненията.

Третият обвиняем Лахи Брахимай беше признат за виновен през 2008 г. за мъчения и осъден на шест години затвор. Сега той е повторно съден по четири обвинения.

#министър-председател на Косово #министър-председател на Сърбия #Прищина #гранични пунктове #Хамиш Тачи #Ивица Дачич #Сърбия #Косово #Рамуш Харадинай #Армия за освобождение на Косово #АОК #Идриз Балай #Лахи Брахимай #Косово #Трибунал в Хага #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници