И НАТО предупреди Сирия за химическите оръжия

И НАТО предупреди Сирия за химическите оръжия
Расмусен също посочи, че очаква външните министри на страните-членки на НАТО да дадат положителен отговор на молбата на Анкара алиансът да разположи противоракетните системи „Пейтриът" по границата й със Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

НАТО ще пристъпи към „незабавна международна реакция", ако Сирия използва химически оръжия, заяви генералният секретар на общността Андерс Фог Расмусен.

По-рано във вторник американският президент Барак Обама директно заплаши сирийския държавен глава Башар Асад с думите, че прибягването до химически оръжия е и ще бъде тотално неприемливо.

„Ако вие допуснете трагичната грешка да използвате тези оръжия, това ще има последици и вие ще отговаряте", бе позицията на Обама.

В понеделник американският държавният секретар Хилари Клинтън, която е на посещение в Прага, предупреди, че Вашингтон ще вземе мерки, ако режимът на Асад прибегне до химически оръжия.

Преди заседанието на външните министри от алианса в Брюксел Расмусен каза категорично, че евентуално използване на химически оръжия би било абсолютно неприемливо за НАТО, предадоха думите му АФП и БГНЕС.

Расмусен също посочи, че очаква външните министри на страните-членки на НАТО да дадат положителен отговор на молбата на Анкара алиансът да разположи противоракетните системи „Пейтриът" по границата й със Сирия, „да се осигури защитата на населението и на територията на страната".

Още миналия вторник 30 експерти на НАТО от САЩ, Холандия и Германия, пристигаха в Турция, за да бъдат определени местата, където ще бъдат базирани зенитните ракетни системи „Пейтриът".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът е готов да предприеме и други инициативи, ако се наложи, за защитата на Турция.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 40 000 души.

#ООН #Сирия #САЩ #държавен секретар #Хилари Клинтън #химически оръжия #президент на Сирия #Башар ал-Асад #Андерс Фог Расмусен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници