Сръбски военнопрестъпници обжалват присъдите си пред Трибунала в Хага

Сръбски военнопрестъпници обжалват присъдите си пред Трибунала в Хага
Милан и Средойе Лукич, които фигурираха в списъка на 10-те най-издирвани за военни престъпления сърби, бяха осъдени съответно на доживотен затвор и на 30 г. Снимка: pilt.delfi.ee
A A+ A++ A

Босненските сърби – братовчедите Милан и Средойе Лукич, обжалват присъдите си пред Трибуналът в Хага за военни престъпления в бивша Югославия.

Двамата, които фигурираха в списъка на 10-те най-издирвани за военни престъпления сърби, бяха осъдени съответно на доживотен затвор и на 30 г.

Братовчедите внесоха молбите за преразглеждане на присъдите си през 2009 г. с довода, че по време на делата срещу тях са допуснати „съществени фактологически грешки". В същото време прокуратурата е внесла иск за увеличаване на присъдата на Средойе Лукич.

През 2009 г. съдебен състав призна Милан Лукич (45) за виновен в убийството на 132 босненски мюсюлмани.

Според юготрибунала той е участвал в изгарянето на 119 живи мюсюлмани, хванати в капан в две сгради от паравоенни формирования при два различни случая през юни 1992 г. в района на Вишеград.

Средойе Лукич (51) е присъствал на едно от зверствата. Макар да няма преки доказателства за участието на Средойе в палежите, според съдиите самото му присъствие и то въоръжен, е „допринесло за смъртта на жертвите".

Милан Лукич е създател на отряд, известен като „Белите орли" или „Отмъстителите", който е действал в тясно сътрудничество със сръбската армия и полиция в периода 1992-1994 г. Той беше предаден на трибунала в Хага през февруари 2006 г., след като беше арестуван в Аржентина година по-рано.

Средойе Лукич пък се е укривал в Русия, докато не се е предал сам на босненските сръбски власти през септември 2005 г. и след това изпратен в Хага.

#Трибунал #Хага #босненски сърби #Югославия #военни престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници