Затворите в България озадачиха Съвета на Европа

Затворите в България озадачиха Съвета на Европа
Малтретиране на затворници, корупция сред персонала и недопустима пренаселеност на затворите в Бургас и Варна констатират представителите на Комисията против изтезанията към Съвета на Европа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Затворите в България озадачиха експерти на Съвета на Европа, които посетиха местата за лишаване от свобода във Варна и Бургас през май.

Малтретиране на затворници, корупция сред персонала и недопустима пренаселеност на затворите в Бургас и Варна констатират представителите на Комисията против изтезанията към Съвета на Европа.

Те настояват за незабавни решителни действия от страна на българските власти, предаде БНР.

Експертите са били поразени от броя на сигналите за корупционни практики на персонала в Бургас и Варна, пише в доклада им.

Според него затворници са били принудени да плащат дори за услуги, които им се дължат по закон – като достъп до здравни грижи или възможност да работят.

Шамарите, ритниците, боят с палки или юмруци продължават да са практика и в двата затвора.

В Бургас на стълбище извън обхвата на видеонаблюдението имало редица случаи на малтретиране и групов побой над затворници от страна на персонала.

Във Варна пък е отбелязан рекорд за най-дълго прикован с белезници за леглото си затворник – 27 дни. Също там в продължение на година и половина за здравето на стотици лишени от свобода се е грижил само един фелдшер.

И в Бургас, и във Варна не се осигуряват нужните медицински грижи, са установили проверяващите. В доклада им пише още, че са били залети от оплаквания за качеството и количеството на храната, в която яйцата, млечните продукти и зеленчуците са рядкост.

Проблем са и тоалетните, достъпът до които за някои затворници е ограничен до 3 пъти дневно, други могат да ги посещават само през деня.

Вместо задължителния минимум от 4 квадратни метра на човек, затворниците в Бургас и Варна разполагат само с по един-два квадрата жизнено пространство. Част от тях делят легло, други спят на земята.

Тази пренаселеност е възмутителна и наред с недостатъчния персонал крие рискове за сигурността, предупреждават експертите от Съвета на Европа.

Според тях и двата затвора са полуразрушени, нездравословни и нехигиенични и изобилстват от хлебарки и други насекоми.

Българските власти са обяснили повечето слабости с липса на средства. Сред препоръките в доклада е специално обучение на съдии и прокурори за алтернативите на лишаването от свобода.

Съвета на Европа изразява разочарование и че България още не е отменила нехуманната пръсъда „доживотен затвор без право на замяна“.

Обсъждането на евентуалната отмяна влезе в публичното пространство през миналата седмица, когато вицепрезидентът Маргарита Попова обяви такова предложение.

Като бивш правосъден министър тя изтъкна, че ЕК е отправяла редица критики към тази мярка от системата на наказанията в България.

#Съвет на Европа #Варна #Бургас #затвор #Комисия против изтезанията #малтретиране #доживотен затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници