Арестуваха десетима, източили 50 млн. лв. от данъци за 5 г.

Арестуваха десетима, източили 50 млн. лв. от данъци за 5 г.
10 души, ощетили държавния бюджет с около 50 млн. лв. в продължение на 5 г., бяха задържани при специализирана операця на ГДБОП и ДАНС. Снимка: МВР
A A+ A++ A

10 души, ощетили държавния бюджет с около 50 млн. лв. в продължение на 5 г., бяха задържани при специализирана операця на ГДБОП и ДАНС.

Групата, занимавала се с укриване на данъци в особено големи размери, ще остане в ареста поне 24 часа. Част от членовете й са криминално проявени за документна измама, съобщиха от МВР.

Измамниците използвали дружества от типа „липсващи търговци“, като част от генерирания от престъпната дейност ресурс е трансфериран в офшорни компании.

Установено било, че българските дружества – „липсващи търговци“, нямали капацитет за осъществяваната от тях търговска дейност, както и че организаторите на групата са осъществявали внос на стоки, като са занижавали стойностите по фактурите чрез намаляване на облагаемата основа с цел неправомерно избягване на плащането на пълния размер на ДДС.

В процеса на работата е изяснено, че организаторите на групата, чрез част от фирмите си, търгували с реални контрагенти, без да издават необходимите за това данъчни документи.

В хода на проведеното разследване са установени участници в схемата, които ежеседмично получавали пари в брой от порядъка на 200 000 - 250 000 лв. Впоследствие те внасяли парите по сметки на българските дружества от типа „липсващи търговци“ и нареждали сумите към чужди контрагенти.

Трима от извършителите са задържани с голямо количество парични суми в района на жк „Младост 3“.

От страна на НАП е наложен запор на сума в размер на 5 000 000 лева.

Извършени са претърсвания и изземвания в 20 жилища и офиси на територията на София. В хода на проведените процесуално-следствени действия са установени и иззети суми в лева и валута на обща стойност над 280 000 лв., компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи, над 50 печата на фирми, подправени печати на НАП и нотариуси, както и неистински пълномощни, с които групата осъществявала престъпната си дейност.

Според оценките на експерти за периода от 2007 г. досега групата е нанесла щети на държавния бюджет в размер на около 50 000 000 лв.

#ГДБОП #ДАНС #МВР #документна измама #ДДС #укриване на данъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници