Путин: „Пейтриът" ще засилят напрежението между Турция и Сирия

Путин: „Пейтриът" ще засилят напрежението между Турция и Сирия
Путин и Ердоган разговаряха в навечерието на срещата на НАТО в Брюксел, който трябва да се произнесе след официалната молба на Анкара да разположи ракетите по границата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин предупреди, че разполагането на американските ракети „Пейтриът", поискани от Турция, в близост до границата със Сирия ще засили значително напрежението между двете държави.

Още миналия вторник 30 експерти на НАТО от САЩ, Холандия и Германия, пристигаха в Турция, за да бъдат определени местата, където ще бъдат базирани зенитните ракетни системи „Пейтриът".

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът е готов да предприеме и други инициативи, ако се наложи, за защитата на Турция.

По време на среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул Путин зитъкна, поставянето на ракетите по границата няма да облекчи конфликтната ситуацията, а само ще я изостри, предадоха АФП и БГНЕС.

Путин и Ердоган разговаряха в навечерието на срещата на НАТО в Брюксел, който трябва да се произнесе след официалната молба на Анкара да разположи ракетите по границата, за да спре разпространението на конфликта.

Въпреки че двете страни са на идентична позиция относно ситуацията в Сирия, те се разминават по въпроса за методите за решение на кризата

Владимир Путин отново подчерта, че страната му не е защитник на режима в Сирия.

„Ние не сме отявлени защитници на сегашния режим в Сирия," заяви държавният глава, цитиран от руската държавна телевизия.

„Вече съм го казвал много пъти. Ние не сме привърженици на действащото сирийско ръководство. Други неща ни тревожат като това какво ще се случи в бъдеще," обясни той.

Владимир Путин допълни, че министрите на външните работи ще се консултират допълнително и обеща двете страни да продължат да търсят нови идеи за нормализирането на ситуацията.

Турция настоява за незабавна международна намеса срещу режима на президента Башар Асад в Сирия.

Русия, от своя страна, би загубила позиции в Близкия изток при такъв развой на събитията. Заедно с Китай тя няколко пъти наложи вето в Съвета за сигурност на ООН, който без съгласието й не може да излезе с резолюция за Сирия.

Русия оправдава позицията си и с прецедента в Либия, където диктаторът Муамар Кадафи бе свален след операция „Зората на Одисеята", но с цената на много жертви.

#ООН #президент на Сирия #Башар Асад #премиер на Турция #Реджеп Тайип Ердоган #президент на Русия #Владимир Путин #Сирия #Турция #Русия #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници