Русия и Турция не се разбраха за Сирия

Русия и Турция не се разбраха за Сирия
Русия и Турция са на идентична позиция относно ситуацията в Сирия, no се разминават по въпроса за методите за решение на кризата. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Турция не постигнаха единодушие за изхода от конфликта в Сирия.

Въпреки че двете страни са на идентична позиция относно ситуацията в Сирия, те се разминават по въпроса за методите за решение на кризата, предадоха ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

„Имаме една и съща позиция за случващото се в Сирия," заяви президентът Владимир Путин по време на среща с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

„Не можем да намерим общ подход към методите за постигане на общата ни цел, а именно спиране на конфликта в Сирия," заяви обаче руският лидер.

Владимир Путин отново подчерта, че страната му не е защитник на режима в Сирия.

„Ние не сме отявлени защитници на сегашния режим в Сирия," заяви държавният глава, цитиран от руската държавна телевизия.

„Вече съм го казвал много пъти. Ние не сме привърженици на действащото сирийско ръководство. Други неща ни тревожат като това какво ще се случи в бъдеще," обясни той.

Владимир Путин допълни, че министрите на външните работи ще се консултират допълнително и обеща двете страни да продължат да търсят нови идеи за нормализирането на ситуацията.

Турция настоява за незабавна международна намеса срещу режима на президента Башар Асад в Сирия.

Русия, от своя страна, би загубила позиции в Близкия изток при такъв развой на събитията. Заедно с Китай тя няколко пъти наложи вето в Съвета за сигурност на ООН, който без съгласието й не може да излезе с резолюция за Сирия.

Русия оправдава позицията си и с прецедента в Либия, където диктаторът Муамар Кадафи бе свален след операция „Зората на Одисеята", но с цената на много жертви.

#Русия #Турция #Сирия #Владимир Путин #президент на Русия #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #Башар Асад #президент на Сирия #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници