БЕХ обеща съдействие на ЕК в монополното разследване

БЕХ обеща съдействие на ЕК в монополното разследване
ЕК е загрижена, че БЕХ може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните ѝ страни.
A A+ A++ A

Българският енергиен холдинг е готов да окаже пълно съдействие на Европейската комисия в разследването й за злоупотреба с господстващо положение срещу БЕХ.

По-рано ЕК обяви, че ще провери разпоредбите, съдържащи се в споразуменията за доставка на електричество, сключени от дъщерните дружества на БЕХ.

ЕК е загрижена, че БЕХ може би възпрепятства конкуренцията на пазарите на електричество на едро в България и в съседните ѝ страни посредством териториални ограничения.

Подобно поведение би представлявало нарушение на антитръстовите разпоредби на ЕС, отбелязаха от представителството на ЕК в България.

„БЕХ и неговите дружества ще окажат пълно съдействие на Европейската комисия и нейното намерение да установи има ли злоупотреба с монополно положение на енергийния пазар в България," заявиха от компанията в отговор на съобщението на ЕК.

От холдинга изтъкват, че започналата процедура не означава, че ЕК е установила окончателно нарушение.

От юни 2012 г. БЕХ и дъщерните му дружества са предприели всички необходими действия за прилагане на изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет в работата си, съобщават от холдинга.

Дъщерните дружества на БЕХ – АЕЦ „Козлодуй", ТЕЦ „Марица Изток" 2 и НЕК, изготвиха правила за провеждане на процедури за продажба на електроенергия на едро. Тези правила са публикувани на интернет сайтовете на компаниите, уверяват от компанията.

Всички процедури, провеждани от дружествата досега, са в пълно съответствие и при спазване на правилата за търговия.

БЕХ очаква с разделянето на НЕК и Електронния системен оператор (ЕСО) и обявените от дружествата му открити процедури за търговия на електроенергия ще бъде затвърдена волята на Република България да приложи на практика либеризационните процедури от Третия енергиен пакет.

След разделянето на НЕК ЕАД и ЕСО ЕАД ще бъдат преразгледани всички договори за производство и доставка на енергия на пазара, в духа на либерализационните изисквания на Третия енергиен пакет, подчертават от БЕХ.

Елемент от въведената прозрачност на пазара са и оповестените през миналата седмица нови правила за пренос на природен газ от страна на „Булгартрансгаз".

#БЕХ #ЕК #монопол #НЕК #ЕСО #електроенергия #АЕЦ „Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници