1.5 млрд.евро получава малкият и среден бизнес по ОП „Конкурентоспособност"

1.5 млрд.евро получава малкият и среден бизнес по ОП „Конкурентоспособност"
Министър заяви, че българските предприятия трябва да бъдат подкрепени, за да открият нови пазари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

1.5 млрд. евро инвестиции ще получат българските малки и средни предприятия по програма „Конкурентоспособност", съобщи икономическият министър Делян Добрев.

Минситър добави, че са създадени и предпоставки и за преки чуждестранни инвестиции от около 3 млрд. евро, цитира го БНР.

„Създали сме наистина един чудесен продукт. Продуктът е инвестиционна дестинация в България. Това, което трябва да направим, е като го имаш продукта, да направим много активен маркетинг точно на този продукт, който имаме. В чужбина ние се опитваме да маркетираме този продукт, за да получим повече инвестиции", каза Добрев.

По неговите думи с бюджета за 2013 г. правителството ще успее да стимулира потреблението, защото увеличава доходите за най-уязвимите групи.

Според икономическия министър три неща са необходими, за да има ръст българската икономика - инвестиции, стимулиране на експорта и износ на готови продукти, а не на суровини.

Добрев каза, че се търсят нови пазари за българския експорт извън ЕС, защото там икономиката е в рецесия, а 78 на сто е българският износ за европейските пазари. Останалите 28%, които са към трети държави, трябва да се увеличат.

Министър заяви, че българските предприятия трябва да бъдат подкрепени, за да открият нови пазари.

Министър Добрев очерта още важността на културния и спа туризъм в България, която е доказана туристическа дестинация.

„От пазар Китай, например от 70 милиона туристи, ние привличаме 5000. Китайските туроператори са изключително заинтересовани от българското розово масло, от българското кисело мляко, от спа туризма. Интересуват се от културно-историческия туризъм. Там е нашият потенциал", обясни Делян Добрев.

#Делян Добрев #министър на икономиката #бизнес #малък и среден бизнес #Оперативна програма „Конкурентоспособност" #културен туризъм #експорт #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници