Черногорският парламент отложи гласуването на новото правителство с ден

Черногорският парламент отложи гласуването на новото правителство с ден
Черногорският парламент се саморазпусна през юли с цел да бъде избран нов състав на законодателния орган на страната, чиято основна задача ще бъде да постави началото на преговорния процес за присъединяване към ЕС. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парламентът на Черна гора отложи с 24 часа гласуването на новия кабинет на номинирания за премиер Мило Джуканович, съобщи председателят на парламента Ранко Кривокапич.

Черногорският парламент се саморазпусна през юли с цел да бъде избран нов състав на законодателния орган на страната, чиято основна задача ще бъде да постави началото на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз.

Въпреки успеха си управляващата коалиция на Мило Джуканович за пръв път от изборите през 2001 г., пет години преди страната да обяви независимостта си от Сърбия, нямаше да има абсолютно мнозинство в парламента.

Искането е била на раздробената опозиция, като според Кривокапич от там са поискали отлагането, за да може да разрешиатнякои вътрешни спорове, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Председателят на парламента обаче приел искането като „жест на добра воля".

В понеделник опозицията е започнала кризисни разговори във връзка с местните избори. Лявоцентристката коалиция на Джуканович спечели изборите на 14 октомври и получи мнозинство в 81-местния парламент благодарение на съюз с няколко малки партии.

Основната задача на новото правителство на Черна гора ще бъде да ръководи преговорите за присъединяване към ЕС, които започнаха през юни.

Управляващата коалиция в Черна гора „За европейска Черна гора" начело с Демократичната партия на социалистите спечели предсрочните избори с 45.4% от гласовете.

В изборите участваха 13 политическиформации - седем коалиции, пет партии и едно гражданско обединение, а общият брой на кандидатите за членове на парламента бе 840.

Победата на предсрочните парламентарни избори е деветата по ред победа на социалистите, като техният лидер, ветеранът на черногорската политическа сцена Мило Джуканович, е единственият лидер на Балканите, чиято партия победи на всички избори от началото на разпадането на бившата Югославия през 90-те години.

#„Демократичен фронт“ #„За европейска Черна гора“ #предсрочни избори #Мило Джуканови #Черна гора #избори #Парламент #Демократическа партия на социалистите #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници