Севлиевски: „Белене" трябва да е обеца на ухото за „Южен поток"

Севлиевски: „Белене" трябва да е обеца на ухото за „Южен поток"
Севлиевски смята, че страната има нужда от развитие на ядрената енергетика, затова голямата отговорност на управляващите е да вземат решение дали в България да се строи нова ядрена мощност или не. Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Проектът за АЕЦ „Белене" трябва да бъде като обеца на ухото, за да не бъдат допуснати същите грешки при при реализирането на „Южен поток", посеъветва енергийният министър от кабинета на НДСВ Мирослав Севлиевски.

Севлиевски, който през 2005 г. размрази проекта „Белене", посочи, че за съжаление начинанието е било провалено дори и при тогавашните благоприятните икономически условия, цитира думите муДарик.

Според него договорът за газопровода по „Южен поток" вече е подписан и няма смисъл от критика, затова било по-добре да се види как той да бъде реализиран в полза на България и на граждани.

Севлиевски смята, че страната има нужда от развитие на ядрената енергетика, затова голямата отговорност на управляващите е да вземат решение дали в България да се строи нова ядрена мощност или не. Прехвърлянето на отговорността за това решение върху избирателите чрез национален референдум обаче не е най-добрият подход.

„Аз пуснах „Белене" и вярвах, че тогава България е в състояние да реализира такъв голям инвестиционен проект. За съжаление проектът беше в голяма степен провален, даже в онези изключително благоприятни международни условия за неговата реализация", каза Севлиевски.

Той допълни, че тогава планът е предвиждал първо да се намери стратегически инвеститор за „Белене" и тогава да се водят преговори с доставчик на оборудване или строител.

„Нали си давате сметка, че българите, заедно с германците щяха по-лесно да преговарят с руснаците по отношение на цена и срокове например", каза Севлиевски.

Бившият енергиен министър визира намеренията на германския енергиен гигант „РВЕ" (RWE) да се включи в проекта, от които в последствие инвеститорът се отказа.

По думите му обаче след като вече има решение за референдум, той трябва да се проведе по най-добрия начин, за да не се провали самата идея на допитването.

„Изборът в голяма степен не е този, който вероятно трябваше да се случи. Защото така или иначе на въпрос дали българите искат да развиват ядрена енергетика, социологическите проучвания през годините са показали от 80 до 60% подкрепа", коментира Севлиевски.

„Разбира се, е трудно да сравняваме това, което през 2005 година беше решено за строеж на такава централа, и днес, седем години по-късно. Нещата трудно могат да бъдат сравнявани. Тогава в света имаше пари, днес в света няма пари", каза още Севлиевски.

#Мирослав Севлиевски #АЕЦ #Белене #референдум #АЕЦ „Белене" #„Южен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници