Прокуратурата погна и финансовия контрольор на Виолета Николова

Прокуратурата погна и финансовия контрольор на Виолета Николова
В правомощията на Тотка Стоилова било и да одобрява или да отхвърля предложенията на директора Виолета Николова (на снимката) за извършване на разходи и тяхната законосъобразност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Финансовият контрольор на Агенцията по вписванията Тотка Стоилова също се сдоби с обвинение, съобщиха от прокуратурата.

Това е вторият клиент на държавното обвинение от тази агенция, след като в петък прокуратурата се зае с бившата директорка Виолета Николова, обвинена в длъжностно присвояване на 53 000 лв.

Тя е обвинена за това, че в периода 19 юли 2011 – 19 декември 2011 г. като изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е присвоила пари от държавния бюджет на България в големи размери, а именно 53 000 лв., които са й поверени, за да ги управлява.

За улесняване на присвояването Виолета Николова е извършила престъпление по служба. С цел да набави за себе си, за Галена Славова, за Олга Стоянова и за Венелин Иванов облага, тя е превишила властта си и е нарушила конкретни свои служебни задължения.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена, след като стана ясно, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева.

След като напусна агенцията, Виолета Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като тя сама се е възнаградила с 48 000 лв. Останалите 24 000 лв. е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова.

Като финансов контрольор Тотка Стоилова е имала задължения да осъществява предварителен контрол за законосъобразност на всички решения, документи и действия, свързани с финансовата дейност на Агенция по вписванията.

Тя трябвало да осъществява проверки преди вземането на решения за поемане на задължения и извършване на разход със средства от републиканския бюджет, била е отговорна и за предварителния финансов контрол.

В правомощията на Тотка Стоилова било и да одобрява или да отхвърля предложенията на директора Виолета Николова за извършване на разходи и тяхната законосъобразност.

Въпреки това обаче в периода 19 юли 2011 – 19 декември 2011 г. , според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на бившата директорка.

Тотка Стоилова, също както Виолета Николова, е с най-леката мярка за неотклонение „подписка".

#Агенция по вписванията #Виолета Николова #Тотка Стоилова #бонус #прокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници