Путин пристигна в Турция за среща с Ердоган

Путин пристигна в Турция за среща с Ердоган
Руският президент Владимир Путин и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган ще председателстват третото заседание на Турско-руския съвет за стратегическо сътрудничество. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин пристига на работно посещение в Турция.

Заедно с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган двамата ще председателстват третото заседание на Турско-руския съвет за стратегическо сътрудничество, предаде БТА.

Дипломатически източници изтъкват, че сирийският конфликт ще заеме основно място в разговорите на четири очи между Ердоган и Путин.

Посещението бе отложено веднъж след първоначално определената дата през октомври. Сега то ще се проведе в контекста на известно напрежение между двете страни по въпроса именно за Сирия и на фона на спекулациите за здравословни проблеми - предполагаема травма на гърба, от която страда Владимир Путин.

Въпреки разногласията между Турция и Русия, и двете страни полагат усилия, за да поддържат на най-високо равнище сътрудничеството и обмена на информация и особено в търговско-икономическото сътрудничество помежду си, което се развива много добре, твърдят експерти.

Годишният стокообмен между Турция и Русия е 35 млрд. долара и се планира през 2015 г. да достигне 100 млрд.

Русия ще строи първата атомна електроцентрала на Турция на стойност 20 млрд. долара. Турция пък е вторият по големина купувач на руски газ.

Преди Владимир Путин в неделя в Истанбул пристигна делегация, начело с руския енергиен министър Александър Новак, за разговори с турската страна за енергийното сътрудничество, което заема много важно място в двустранните отношения.

#Турция #Русия #Владимир Путин #президент на Русия #Реджеп Тайип Ердоган #премиер на Турция #Сирия #природен газ #Александър Новак

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници