1.4.% ръст на българската икономика очаква ЕС през 2013 г.

1.4.% ръст на българската икономика очаква ЕС през 2013 г.
Еврокомисарят Кристалина Георгива заяви, че българите са отговорни и дисциплинирани европейци, имайки предвид приоритетът на ЕС, който е излизане от кризата и стабилизаране на единната валута. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прогнозата за растежа на българската икономика през 2013 г. е 1.4.%, а за Еврозоната 0.1%, съобщи еврокомисарят Кристалина Георгиева.

По време на срещата между правителството и бизнеса „Големите въпроси на 2013" Георгиева заяви, че българите са отговорни и дисциплинирани европейци, имайки предвид приоритетът на ЕС, който е излизане от кризата и стабилизаране на единната валута, предаде БНР.

Според еврокомисаря обаче това сякаш в България не се оценява, а страната е ускорила значително усвояването на еврофондовете.

„Тук съм чула хора да казват "Абе, стабилност, стабилност, дисциплина, какво ме засяга това мен". Засяга ни, защото, когато отиде г-н Дончев да води пазарлъци по фондовете, отношението към нас е „Да, вие заслужавате. Вие работите добре". Ние ускорихме усвояването на еврофондовете. Това е определеният факт и е заслуга и на много от вас", каза Георгиева.

Според нея обаче България трябва да наблегне на подобряване на бизнес средата, в частност на малкия и среден бизнес, както и да реализира някои структурни реформи.

„Как се чувства особено малкият бизнес, малкият, средният бизнес? Дали чувства, че е прегърнат и обичан от правителството, защото без него работни места няма да има, или по-скоро защото там, да, действително има хитреци, има Андрешковци там в този малък, среден бизнес. Сянката на недоверието продължава да тежи повече, отколкото трябва", коментира още еврокомисарят.

Като стратегическа цел пред България Кристалина Георгиева посочи конкурентоспособността.

„След годините на подем и вземане на кредити от страна на бизнеса настана ситуация, при която растежът е недостатъчен в сравнение с темпа при новите пазари. Днес се наблюдава едновременното свиване на финансите в частния, в държавния сектор и в домакинствата," поясни еврокомисарят.

Според Кристалина Георгиева в кризата са постигнати, макар и трудно, две политически решения за справяне с кризата в еврозоната – създаването на европейския механизъм за стабилност, който еврокомисарят определи като „възглавничка за икономиката", както и предложението на ЕК за банков съюз за гарантиране на депозитите и облагане на транзакциите.

Според Кристалина Георгиева България е успяла да намали дисбалансите си и да увеличи конкурентоспособността си благодарение на направените структурни реформи – в пенсионната система и либерализирането на пазара на труда.

„Запазваме приоритетите, които определихме - възстановяване на нормалното кредитиране на икономиката, стимулиране растежа и конкурентоспособността, намаляване на безработицата," подчерта българският еврокомисар.

#ЕС #Европейски съюз #икономика #еврозона #България #криза #евро #еврокомисар #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници