Българите са отговорни и дисциплинирани европейци, според Кристалина Георгиева

Българите са отговорни и дисциплинирани европейци, според Кристалина Георгиева
Еврокомисар Кристалина Георгиева се включи в 7-та годишна среща на бизнеса и правителството „Големите въпроси на 2013". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Когато приоритет на Европа е излизането от кризата и стабилизирането на еврото, българите се доказват като отговорни, стабилни и дисциплинирани европейци, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

На срещата между правителството и бизнеса „Големите въпроси на 2013" тя подчерта, че усвояването на еврофондовете е заслуга както на правителството, така и на бизнеса, предаде БГНЕС.

Като недостатъци на България еврокомисарят посочи слабите резултати в подобряването на бизнес средата и реализацията на структурните реформи, недоверието у малкия и среден бизнес, твърде високата младежка безработица.

Като стратегическа цел пред България Кристалина Георгиева посочи конкурентоспособността.

„След годините на подем и вземане на кредити от страна на бизнеса настана ситуация, при която растежът е недостатъчен в сравнение с темпа при новите пазари. Днес се наблюдава едновременното свиване на финансите в частния, в държавния сектор и в домакинствата," поясни еврокомисарят.

Според Кристалина Георгиева в кризата са постигнати, макар и трудно, две политически решения за справяне с кризата в еврозоната – създаването на европейския механизъм за стабилност, който еврокомисарят определи като „възглавничка за икономиката", както и предложението на ЕК за банков съюз за гарантиране на депозитите и облагане на транзакциите.

Според Кристалина Георгиева България е успяла да намали дисбалансите си и да увеличи конкурентоспособността си благодарение на направените структурни реформи – в пенсионната система и либерализирането на пазара на труда.

„Запазваме приоритетите, които определихме - възстановяване на нормалното кредитиране на икономиката, стимулиране растежа и конкурентоспособността, намаляване на безработицата," подчерта българският еврокомисар.

Накрая Кристалина Геогриева изтъкна, че само общите усилия на европейците няма да допуснат да се сбъднат лошите прогнози на евроскептиците.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар #конкурентноспособност #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници