Пак отложиха присъединяването на България и Румъния към Шенген

Пак отложиха присъединяването на България и Румъния към Шенген
Членството на България и Румъния в Шенген не е било включено в програмата за обсъждане на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, защото липсва единодушие по въпроса. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Присъединяването на България и Румъния към Шенген се отложи за втори път.

След като перспективата пред най-новите членки на ЕС не бе обсъдена на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС през септември, тя не фигурира и в дневния ред на предстоящата в края на седмицата среща на Съвета, предаде БНР.

Темата не е била включена в програмата, тъй като няма предпоставки за вземане на решение, съобщиха от кипърското ротационно председателство на ЕС.

По повод информациите в румънски медии, говорителят на председателството Никос Христодулос отрече да е заявявал, че причината е в липсата на напредък от страна на България и Румъния в проблемните области.

Той припомни, че присъединяването към Шенгенското пространство става само с единодушие, каквото в момента липсвало, затова въпросът ще бъде подложен на обсъждане през 2013 г.

„След последното заседание на съвета не беше демонстриран значителен напредък, който позволява приемането на положително решение. През 2013 г. отново ще се обсъжда темата Шенген," заяви говорителят на кипърското председателство, цитиран от румънското издание „Нюзин".

След последното заседание на Съвета на вътрешните министри на 25 октомври се разбра, че се очаква публикуването на мониторинговия доклад на ЕК за Румъния през декември или януари. След това се очаква разширяването на Шенген да залегне като точка с взимане на решение от Съвета.

По неофициална информация, освен Холандия, още две страни са изразили резерви към членството на България и Румъния.

Със сигурност има съгласие, че присъединяването ще стане на два етапа - първо с морските и въздушните граници, а след това със сухопътните.

#България #Румъния #Шенген #Съвет по правосъдие и вътрешни работи #ЕС #Кипър #ротационно председателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници