Данните за референдума ще могат да се проверяват и в интернет

Данните за референдума ще могат да се проверяват и в интернет
По закон ГРАО няма задължение да осигурява алтернативни начини за справки и информиране на гражданите (по телефон, чрез СМС). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Гражданите ще могат да проверят данните си в избирателните списъци за провеждането на референдума в интернет, съобщиха от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

Всеки, който има право на глас, ще може да се информира и за номера на избирателната си секция и мястото на гласуване, които ще бъдат публикувани заедно с останалите данни на електронната страница на ГРАО.

По закон ГРАО няма задължение да осигурява алтернативни начини за справки и информиране на гражданите (по телефон, чрез СМС).

Тези допълнителни услуги могат да бъдат реализирани при достатъчен финансов и времеви ресурс, след утвърждаване на план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на референдума и определените с нея дейности на дирекцията, посочват от дирекцията, цитирани от БТА.

Както при провеждането на избори, така и при провеждането на референдуми ГРАО има задължението да отпечата избирателните списъци, съставени от общинските администрации по населените места, в които се води регистърът на населението.

Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление всеки гласоподавател може да подаде до кмета на общината, на района или на кметството заявление за отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъци, отбелязват от дирекцията.

Оттам припомнят, че обявяването и публикуването на избирателните списъци са задължение на кметовете, като това се прави не по-късно от 40 дни преди провеждането на референдума.

Местата, където се обявяват избирателните списъци, се определят от кметовете на общините.

Със заповед на кметовете на общини се образуват избирателните секции на територията на общината и се утвърждават тяхната номерация и адрес. Заповедта се обявява публично.

#референдум #ГРАО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници